Declaren tres exalts càrrecs de la Generalitat en el marc de la querella interposada per l’AV Can Sant Joan

L’advocat de l’entitat veïnal confia que abans de final d’any el cas arribi al jutjat del penal

L'advocat de l'AV Can Sant Joan, al davant de la pancarta que un grup de veïns han desplegat a l'entrada de la Ciutat de la Justícia
Pilar Abián

Dos exsecretaris de Medi ambient i Sostenibilitat, Josep Enric Llebot i Marta Subirà, i l’exdirectora de Qualitat Ambiental de la Generalitat, Assumpta Farran, han declarat aquest matí al Jutjat d’Instrucció número 27 de Barcelona en qualitat de testimonis en el marc de la querella que l’AV Can Sant Joan va presentar ara fa un any contra la Generalitat i Holcim per un presumpte tracte de favor a l’empresa, en el primer cas, i per delictes contra el medi ambient, en el segon. El cas es troba tot just en la fase preliminar d’instrucció i fins que no s’analitzin totes les proves, el jutge no decidirà si l’afer arriba a judici.

Avui ha estat el torn dels tres exalts càrrecs de l’administració després que el 19 d’abril anessin a declarar en qualitat d’investigats l’exdirector del servei de prevenció i avaluació ambiental d’activitats de la Conselleria d’Acció Climàtica, Emili Dragone, i la representant legal d’Holcim.

Els testimonis han hagut de respondre les preguntes del fiscal, el jutge i els lletrats sobre les tramitacions de les Autoritzacions Ambientals Integrades (AAI) fetes fins al 2016 i que el Tribunal Superior de Justícia de Calalunya (TSJC) i el Tribunal Suprem (TS) van declarar posteriorment nul·les.

Creiem que tot està anant molt bé perquè estan aflorant coses que fa anys que l’AV està denunciant

Albert Calduch, advocat de l’AV Can Sant Joan

“Creiem que tot està anant molt bé perquè estan aflorant coses que fa anys que l’AV està denunciant“, ha manifestat Albert Calduch, advocat de l’acusació particular que exerceix l’associació de veïns de Can Sant Joan. Segons el lletrat, Llebot i Subirà “signaven tot allò que els posaven davant” perquè confiaven en el seu equip jurídic.

Tramitació ‘sorprenent’

“L’exdirectora de Qualitat Ambiental, Assumpta Farran, ha qualificat en diverses ocasions com a ‘sorprenent’ la manera en què es van tramitar les llicències”, ha afegit Calduch, pel fet que tant Dragone com el gabinet jurídic central i l’assessoria jurídica de Medi Ambient, es van basar en estudis ambientals obsolets i normatives caducades per atorgar la llicència del 2015. “Es justifiquen dient que tot estava avalat per informes jurídics, però tampoc els han aportat”, ha manifestat l’advocat de l’AV.

Els exalts càrrecs que avui han declarat han admès que, arran les denúncies fetes per l’AV Can Sant Joan, Qualitat Ambiental canviat la seva política d’organització

Calduch també considera rellevant que la Generalitat atorgués l’AAI a la cimentera “tenint en compte –ha dit– que el sòl que ocupa està contaminat” i que el mateix 2015 l’Ajuntament es va negar a concedir-li la llicència per incomplir l’ordenança municipal sobre soroll. “Tot i ser l’administració competent en aquesta matèria, el seu informe no es va tenir en consideració i es va encarregar un de nou per un altre canal”, ha afegit el lletrat.

L’advocat ha reiterat que la cimentera mai no ha disposat de llicència d’activitats perquè totes han estat anul·lades i que els exalts càrrecs que avui han declarat han admès que, arran les denúncies fetes per l’AV Can Sant Joan, Qualitat Ambiental ha canviat la seva política d’organització.

Arran del que s’ha exposat aquest dimarts, pròximament seran citats a declarar, també en qualitat de testimonis, dos exalts càrrecs més del Govern i Calduch confia que abans de final d’any el cas arribi al jutjat del penal.

Deixa un comentari