El Baix Besòs també existeix
La coordinadora veïnal presenta el seu full de ruta en un acte a la Casa de la Vila
Sumar forces per resoldre problemàtiques comunes dels municipis del Baix Besòs i lluitar contra la desigualtat espacial, la urgència social i la vulnerabilitat dels barris que hi ha al territori. Aquest és l’objectiu de la Coordinadora Veïnal del Baix Besòs (CVBB), que agrupa entitats dels cinc municipis que abasta —Montcada i Reixac, Badalona, Sant Adrià, Santa Coloma i Barcelona. L’entitat es va presentar ahir al municipi en un acte a la Casa de la Vila que va comptar amb l’assistència del president de la Favmir, Antonio Cera; el president de l’AV Can Sant Joan, José Luis Conejero; l’arquitecte Marc Fando i el president de la CVBB, Pepe Sánchez.
L’objectiu és eliminar l’oblit històric en les inversions i millores en aquesta àrea de les administracions supramunicipals
Antonio Cera, president de la FAVMiR
La Coordinadora es va crear el febrer del 2022 amb l’objectiu “d’eliminar l’oblit històric en les inversions i demanar millores en aquesta àrea a les administracions supramunicipals”, va expressar Cera, posant el focus en la necessitat de donar respostes col·lectives als problemes de la ciutadania des de la visió compartida pel Baix Besòs, on viuen al voltant d’un milió de persones i es troben 15 dels 22 barris més vulnerables de Catalunya.

Sílvia Alquézar
Durant aquests dos anys de vida, la CVBB ha treballat per enfortir la coordinadora com una eina de gestió per intervenir en el territori, aconseguint, entre altres fites, la incorporació de diverses institucions públiques al Consorci del Besòs i la creació de l’Observatori Ambiental del Litoral-Besòs, del qual n’és membre fundador. També ha mantingut una ronda de visites amb els representants municipals, l’Àrea Metropolitana, la Diputació i els partits polítics, que va donar com a resultat l’elaboració d’un compromís d’acció conjunta dels ajuntaments del Baix Besòs, que es va signar el desembre del 2022. “Però ara estem aturats, no avancem”, va lamentar Pepe Sánchez, tot denunciant que no s’han complert els compromisos adquirits en matèries com l’habitatge, el medi ambient, el barraquisme, la seguretat i la pobresa, entre altres qüestions.
Temes locals
En el torn d’intervencions, els dos representants veïnals del municipi van exposar algunes de les problemàtiques que afecten Montcada i Reixac com la lluita de l’AV de Can Sant Joan contra Holcim i la millora de la recollida de residus. “Ens han apujat la taxa, però no s’ha fet cap millora”, va dir José Luis Conejero, qui també va fer cinc cèntims del procés judicial que l’entitat manté contra la cimentera i la Generalitat per tancar la planta local. “La gestió dels residus és nefasta perquè molts residus van a parar a abocadors o incineradores com Holcim”, va manifestar l’activista local.
La gestió dels residus és tan nefasta perquè molts residus van a parar a abocadors o incineradores com Holcim
José Luis Conejero, president AV Can Sant Joan
Per la seva banda, Cera va parlar de les reivindicacions de la ciutat per millorar la sanitat pública, recordant la lluita per la construcció de l’hospital Ernest Lluch i per la recuperació de les urgències nocturnes. “No estem d’acord amb la construcció d’un nou barri al voltant de l’hospital”, va subratllar Cera, qui va aprofitar la presentació per anunciar que la Taula per la Salut reprendrà el 13 de febrer les concentracions davant del CAP Montcada per reclamar l’obertura de les urgències.

Sílvia Alquézar
Durant l’acte, també va intervenir l’arquitecte Marc Fando, que ha redactat les al·legacions que la CVBB ha presentat al Pla Director Urbanístic Metropolità (PDUM), que regula els règims i els usos del sòl en aquest ampli territori i substitueix l’antic PGM de 1976. Fando va lamentar que el PDUM “no parli d’emergència climàtica, ni d’Holcim i ni el barraquisme i sigui poc exigent amb la problemàtica de l’habitatge”, va dir, tot afegint que en matèria de mobilitat “no proposa molta connexió entre els dos costats del Besòs a partir de Santa Coloma, no contempli allargar el metro fins a l’estació de Can Sant Joan i aprofiti el soterrament per fer una avinguda en comptes d’un parc o un passeig”.