El Parlament rebutja el punt de la moció dels Comuns que proposava tancar la cimentera

PSC, Junts, PP, Vox i el grup mixt voten en contra i només ERC i la CUP donen suport a la proposta del grup de Jéssica Albiach

Imatge aèria de la planta cimentera, al peu del Turó
Holcim

La majoria dels grups del Parlament de Catalunya no són partidaris del tancament de la cimentera Holcim, ubicada al peu del Turó de Montcada. Així ho van deixar palès ahir durant el debat de la moció presentada pels Comuns sobre l’actual model de gestió dels residus, que el grup promotor considera deficient i desigual des del punt de vista territorial. El text plantejava la necessitat d’una nova Llei per a Catalunya que posi l’accent en la prevenció més que en la gestió, incidint en la reducció de plàstics i materials d’un sol ús i fomentant sistemes de retorn i reutilització, així com la progressiva substitució de les incineradores i plantes de valorització energètica per infraestructures de tractament més sostenibles. En aquesta línia, el punt 17 de la moció incloïa instar al govern de la Generalitat a procedir al tancament de la indústria, per la seva proximitat al nucli urbà, a través d’un pla de reindustrialització que salvaguardi els llocs de feina.

Si bé bona part dels punts de la moció van ser votats a favor, concretament el número 17, que feia referència a tancar la planta d’Holcim, va ser rebutjat per 103 vots en contra –PSC, Junts, PP, Vox i grup mixt– i només 30 a favor –Comuns, ERC i CUP.

Arguments

El PSC va argumentar que no hi ha motius per tancar la cimentera, ja que compta amb llicència ambiental des de fa molts anys i està sotmesa a estrictes controls i inspeccions. En nom del PP, va intervenir la diputada montcadenca i exregidora Eva García, qui va acusar els Comuns d’assetjar l’empresa i d’actuar amb “frivolitat” contra una indústria que compta amb l’autorització ambiental en vigor segons una resolució judicial que data del passat 29 de gener. En defensa de la cimentera, García va afegir que dona feina “a més de 500 persones”. El grup de Vox, per la seva banda, també va criticar el punt de la moció entenent que ataca el teixit empresarial.

En resposta a les crítiques rebudes, el diputat dels Comuns Lluís Mijoler, va esgrimir la proximitat de la planta a la població i va enumerar les substàncies tòxiques que emet. També va recordar que hi ha una querella interposada contra l’empresa i que la Fiscalia de Medi Ambient ha demanat que es jutgi un ex alt càrrec de la Generalitat per haver atorgat la llicència d’activitats a la cimentera.

Reaccions

El debat al Parlament va ser seguit de manera presencial per tres regidors d’ECP Montcada –l’exalcaldessa Laura Campos, Juan Carlos de la Torre i Josep M. Torregrosa–, un d’ERC, Jordi Sánchez, el president de l’AV Can Sant Joan i portaveu de la Plataforma Antiincineració, José Luis Conejero, i per representants d’Holcim.

Regidors d’ECP Montcada i d’ERC i el president de l’AV Can Sant Joan, José Luis Conejero, van seguir el debat de manera presencial
Canal Parlament

El director de la planta, Vicente Pedro, ha expressat la seva satisfacció pel resultat de la votació. “Ens va sorprendre que aquest tema anés a debat però hem vist que una àmplia majoria política aposta per la continuïtat de la fàbrica, atès que complim tots els requisits establerts per l’Autorització Ambiental del 2023”, ha dit.

Per la seva banda, el representant veïnal considera un triomf que el debat hagi arribat al Parlament. “Teníem clar quin seria el resultat perquè estem al cas del posicionament de cada grup, però el fet que se n’hagi parlat a la cambra ja és positiu; el nostre únic interès és protegir la nostra salut”, ha manifestat Conejero tot assegurant que les últimes resolucions judicials favorables a l’empresa ja han estat recorregudes per l’AV Can Sant Joan.

Deixa un comentari