Descoberta dels fruits del Turó de Montcada de la mà d’ACER

L’entitat ecologista Acer organitza sortides per descobrir la biodiversitat de la muntanya

La biòloga Montserrat López explicant la ubicació del Turó dins el Parc de Collserola
Dani Font

Mensualment, l’Associació per a la Conservació de l’Entorn i la Recerca (Acer), organitza una activitat per divulgar diferents aspectes de la biodiversitat del Turó de Montcada. Els hem acompanyat aquesta tardor per conèixer els fruits del Turó, ja que de bolets no n’hi ha ni un causa de la sequera. L’encarregada de la sortida va ser la biòloga Montserrat López i amb ella vam conèixer altres fruits de la muntanya com els pinyons. López va defensar els pins davant de les opinions que els assenyalen com a arbres propagadors d’incendis. “Els pins proporcionen aliment a molts mamífers com els esquirols vermells o els ratolins, especialment els de pi blanc que són més fàcils d’obrir. A més, aquesta espècia afavoreix les alzines i els roures perquè puguin créixer a l’ombra”.

Pinyes de pi blanc rosegades
Dani Font

La biòloga va explicar que les plantes i arbustos mediterranis estan específicament adaptats a la sequera i, tot i la manca d’aigua, continuen donant fruits. Un d’ells és el galzeran. “Aquesta planta, que a vegades es fa servir com a ornament nadalenc, es caracteritza per les falses fulles rígides i acabades en punta de les que neix directament la flor o el fruit vermell”. Un altre arbust típic de les zones aclarides del bosc és el llentiscle, furtivament recol·lectat, fet que fa que cada cop costi més trobar-lo amb els seus fruits vermells. “De la seva tija sorgeix una resina útil per enfortir les dents i les genives i calmar el mal de queixals” indica la biòloga.

El galzeran dona fruits vermells i té falses fulles per estalviar aigua
Dani Font

El secret de la Coca-Cola

A la zona més obaga del Turó, hi trobem molsa que “protegeix el sòl forestal de l’erosió i tan sols creix un centímetre l’any”. Per això, la biòloga recomana que no es recol·lecti per les festes de Nadal.

Molsa d’estrelletes. La molsa només creix un centímetre l’any
Dani Font

També hi observem unes lianes amb fulles en forma de cor que s’enreden a alzines i roures i produeixen unes baies vermelloses en forma de raïm. “Aquesta liana és l’arítjol que forma uns fruits carnosos de color vermell que formen raïms i servia per fer begudes. Una espècie similar que es troba als Estats Units es fa servir per fer la Coca-Cola“, assenyala López.

L’entitat ecologista Acer organitza sortides per descobrir la biodiversitat de la muntanya
L’aritjol s’enfila pels arbres en forma de liana a les zones ombrívoles buscant la llum
Dani Font

Més endavant, la biòloga ens ensenya una liana, molt més petita, el lligabosc que també té una part comestible que no és un fruit sinó una flor molt gustosa que recorda a la mel.

Conscienciació ambiental

L’excursió també va servir per denunciar les amenaces que afecten el Turó com la pressió per fer curses de muntanya o la recol·lecció furtiva. El principal impacte, però, continua sent l’explotació de les pissarres que du a terme la cimentera, que suposa, entre altres accions el desembosc per accedir als minerals. L’empresa disposa d’una llicència d’extracció concedida l’any 1992, que preveu dues pròrrogues automàtiques de 30 anys cadascuna. Això vol dir que té permís per fer-hi extraccions fins al 2052. Per tal de rehabilitar l’espai, complint el que exigeix tant la legislació nacional com europea que obliga les mineres a deixar la zona en un estat satisfactori, l’any 2012 LafargeHolcim va signar un acord de col·laboració amb Acer. A més, ha dut a terme la restauració de diversos espais com la pedrera de calcàries, reomplerta amb terres procedents de les obres de la Sagrera.

Deixa un comentari