Les al·legacions al PDUM presentades pel govern reben el suport de l’oposició

El govern aposta per mesures de protecció del medi ambient, sostenibilitat i millora de la qualitat de vida de la ciutadania

Una de les al·legacions demana la protecció del Pla de Reixac com a sòl no urbanitzable

L’Ajuntament ha presentat una vintena d’al·legacions al Pla Director Urbanístic Metropolità (PDUM) aprovat per l’AMB l’any passat. Aquest document regula els règims i els usos del sòl en aquest ampli territori i substitueix l’antic PGM de 1976, que ha quedat totalment obsolet. El Ple municipal de juny, celebrat ahir la tarda, va donar compte de les al·legacions fetes per l’equip de govern –PSC, PP i Vivim–, que incorporen les aportacions del grup municipal d’ERC, a l’oposició.

El president de l’Àrea Territorial, Andreu Iruela (PSC), va destacar que el nou PDUM és un model policèntric que fuig de la dinàmica centre-perifèria “que va permetre que municipis com Montcada i Reixac es convertissin en el pati del darrere de Barcelona” i es marca com a objectius aconseguir una àrea metropolitana “més saludable, democràtica, sostenible, resilient i, socialment, més justa”. Iruela va reconèixer que l’oposició no ha disposat de prou temps per revisar a fons el document d’al·legacions, però, tot i això, va celebrar les aportacions d’ERC.

Andreu Iruela, president de l’Àrea Territorial, en la seva intervenció sobre les al·legacions al PDUM

Principals al·legacions al PDUM

L’Ajuntament s’oposa al túnel ferroviari pel Turó de Montcada a la línia R4; proposa el desdoblament de la línia R3 per la carretera de la C17 al seu pas pel municipi; millorar la connectivitat de l’avinguda del Besòs amb l’estació de Can Sant Joan per fomentar el transport intermodal de viatgers; construir un nou pont entre els dos marges del riu Besòs en el tram situat aigües amunt de l’aiguabarreig del riu Ripoll; respectar el pont metàl·lic existent com a element patrimonial; prolongar la línia L11 de metro entre Can Cuiàs i Montcada Bifurcació; incloure la Ribera, la Muntanyeta de Can Sant Joan i la Font Pudenta en els plans de regeneració urbana com a barris deficitaris; endegar accions concretes per evitar el barraquisme a la plana del Besòs; preveure una estratègia per abordar la problemàtica del Bosc d’en Vilaró i ampliar la protecció del Pla de Reixac pels seus valors mediambientals i paisatgístics.

Aportacions d’ERC

El portaveu del grup municipal d’ERC va agrair al govern que recollís la totalitat de les seves al·legacions, tot i lamentar no disposar de més temps per fer un debat sobre un tema de tanta transcendència i es va mostrar majoritàriament d’acord amb el PDUM i les al·legacions presentades, especialment la que demana mantenir el Pla de Reixac com a sòl no urbanitzable, “respectant les últimes hectàrees de plana agrícola vallesana”. “També celebrem la petició de connexió de la C17 amb la C33, que permetrà una nova reducció de l’ús de la C17 per part del vehicle privat en benefici del desdoblament de la línia R3”. Una de les aportacions d’ERC al document és la consideració de la Muntanyeta de Can Sant Joan i el Rec Comtal com a parcs metropolitans per tal que sigui l’AMB la que faci el seu manteniment.

El portaveu d’ERC, Jordi Sánchez, va parlar sobre el PDUM i les aportacions que hi ha fet el seu grup

Opinió ECP

La portaveu d’ECP, Laura Campos, també es va mostrar d’acord amb les al·legacions presentades, tot destacant la importància del PDUM, “una nova eina que dona resposta als reptes de les ciutats del futur”, en paraules seves. L’edil només va assenyalar algunes contradiccions en el document pel que fa al tema de l’habitatge. “Posa molt èmfasi a facilitar l’edificabilitat per poder cosir els barris i traçar un continu urbà, però, en canvi, presenta una esmena al planejament urbanístic de l’entorn de l’Hospital Ernest Lluch per crear un nou barri a l’altra punta de Montcada“, va dir Campos.

Laura Campos, d’ECP, durant la seva intervenció

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari