La Fiscalia demana presó per a tres directius de Ditecsa pel vessament tòxic del 2019 al riu Besòs

L’incendi de la planta industrial va provocar la filtració de tones de dissolvents al riu, afectant greument el seu ecosistema

Tècnics de l'ACA fent mostrejos de l'aigua del Besòs després del vessament de 2019
ACA

La Fiscalia de Medi Ambient de Barcelona ha sol·licitat penes de sis anys de presó per a tres directius de l’empresa Ditecsa, de Montornès del Vallès, arran del greu vessament de productes tòxics al riu Besòs, que va tenir lloc el desembre de 2019. L’incident va ser conseqüència d’un incendi a la planta industrial, que va provocar la filtració de tones de dissolvents al sistema de clavegueram i arribessin al riu, afectant el seu ecosistema de manera crítica.

L’acusació pública sosté que la negligència de l’empresa va ser determinant en aquest “desastre ecològic”. Els fiscals argumenten que l’empresa no va activar els sistemes d’emergència adequats per a controlar l’incendi, fet que va contribuir a l’expansió dels productes tòxics a les aigües del Besòs. Aquest vessament va causar la mort del 99% de la fauna piscícola de la zona, incloent-hi espècies protegides, i va afectar tant les aigües superficials com els aqüífers subterranis.

A més de les penes de presó, la Fiscalia demana una multa de 2,2 milions d’euros a l’empresa i la prohibició definitiva d’operar en el camp de la gestió de residus perillosos. També reclama la inhabilitació professional dels tres directius per un període de quatre anys. La indústria de Montornès va augmentar la producció de dissolvent incomplint la llei i evitant el control del Govern. Els tres directius estaven al corrent de la situació, les últimes modificacions que van fer en la producció ni tan sols les van comunicar a l’administració, i els atribueix un delicte contra recursos naturals i un altre contra la protecció de la flora i la fauna, segons va avançar El Periódico.

El procés judicial posa en evidència la manca de mesures adequades per evitar el vessament i la posterior contaminació, i destaca que la recuperació del riu ha estat costosa i lenta. Ecologistes en Acció havia demanat 10 anys de presó per als directius de Ditecsa.

Conseqüències devastadores

Segons el fiscal Toni Pelegrín, aquest episodi és “un exemple de les conseqüències devastadores que pot tenir la mala gestió dels residus industrials sobre el medi ambient i la salut pública“. Les autoritats ambientals, com l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), van haver d’invertir més de 70.000 euros en treballs de descontaminació, i la recuperació total del riu encara està en curs.

Aquest cas és especialment rellevant en un moment en què s’estan intensificant les polítiques europees per reforçar la seguretat mediambiental i exigir responsabilitats més severes a les empreses que gestionen substàncies perilloses.

Deixa un comentari