La prevenció i l’autoprotecció, eines bàsiques per fer front als incendis forestals

En previsió d’un estiu crític, l’Ajuntament i l’ADF han fet una xerrada informativa per explicar a la població com actuar

En cas d'incendi, els experts recomanen no acostar-se al foc i fugir en direcció contrària
Arxiu/La Veu
La regidora de Medi Natural, Dori Alcalà, va ser l'encarregada de presentar la sessió informativa

Montcada i Reixac és un municipi privilegiat pel fet d’estar ubicat entre la serralada de Marina i la serra de Collserola. Tenir aquests boscos a tocar, però, també té els seus riscos i cal prevenir i saber actuar davant la possibilitat d’incendis forestals, especialment tenint en compte el context de sequera. L’Ajuntament i l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) La Serralada van organitzar ahir a la Casa de la Vila una xerrada sobre com actuar davant d’aquesta situació. A l’acte, que va presentar la regidora de Medi Natural, Dori Alcalà (PSC), i va cloure l’alcalde, Bartolo Egea (PSC), van intervenir experts en la matèria, el tècnic de Protecció Civil de l’Ajuntament, Ignacio Gómez; el coordinador comarcal del Barcelonès de l’ADF, Oriol Serratusell, i el coordinador operatiu de l’ADF de Vacarisses i bomber de professió, Marià Massana, qui l’any passat va rebre la Medalla d’Or de la Generalitat pels més de 35 anys de professió.

L’alcalde i la regidora de Medi Natural fan una crida a la precaució i a la reponsabilitat

Tots els ponents van coincidir a augurar un estiu “crític” marcat per la sequera persistent. Alcalà va instar la població a “extremar les precaucions i a actuar amb responsabilitat“. En la mateixa línia, l’alcalde va parlar de la necessitat de mantenir l’alerta i no abaixar la guàrdia, “especialment ara que s’aproximen les revetlles”, va dir l’edil, tot destacant el paper que fan els voluntaris dels cossos de l’ADF i Protecció Civil.

Informació bàsica

Les intervencions dels ponents van aportar informació bàsica que la població ha de tenir en compte, especialment els residents a les urbanitzacions envoltades de massa forestal. El tècnic de Protecció Civil va explicar les funcions del departament i les seves responsabilitats tot recordant que les mesures d’emergència que s’estableixen en cas d’incendis forestals estan supeditades a les directrius que marca el Departament d’Interior de la Generalitat.

La Llei obliga els municipis a disposar d’un Pla d’Actuació Municipal (PAM) per afrontar focs d’aquestes característiques que està inclòs en el Document únic de Protecció Civil Municipal (DUPROCIM) per a tors els riscos del municipi: sísmic, químic, ventades i inundacions, entre d’altres. “En aquests moments estem adequant el PAM a la nova normativa que obliga, per exemple, a disposar d’un espai per acollir els animals domèstics que es puguin veure afectats per un incendi”, va explicar Gómez.

El tècnic de Protecció Civil de l’Ajuntament, Ignacio Gómez, durant la seva exposició
Pilar Abián

El tècnic de Protecció Civil va expressar la seva preocupació pel risc de focs forestals als parcs naturals que envolten el municipi, però especialment va posar el focus en el barraquisme que hi ha al Pla del Besòs. “En aquest sector hi ha molt material inflamable i ja hem tingut episodis recents d’incendis que, en cas de propagar-se, podrien haver arribat a la serralada de Marina amb el perill que això comporta”, va alertar Gómez.

Context complicat

El coordinador comarcal del Barcelonès de l’ADF, Oriol Serratusell, va explicar els factors que posen en risc els boscos. D’una banda, la sequera persistent –està plovent la meitat del que marca la mitjana– i de l’altra, la manca de gestió de l’espai forestal, un 80% del qual es troba en mans privades.

No vull ser dramàtic, però tot fa indicar que els nostres boscos tal com els coneixem ara moriran

Oriol Serratusell, coordinador comarcal de l’ADF

En el cas de Montcada i Reixac, a la serralada de Marina cal afegir la plaga de tomicus, un escarabat que està fent estralls en els pins. Això obligarà a retirar tots els exemplars morts i a substituir progressivament aquesta espècie per d’altres més resistens a la sequera i les plagues. “No vull ser dramàtic, però tot fa indicar que els nostres boscos tal com els coneixem ara moriran”, va augurar Serratusell.

Amb la vista posada a la campanya d’estiu, el coordinador comarcal de l’ADF va assenyalar que si els mesos vinents no plou, les pluges d’aquesta primavera hauran fet més mal que bé. “Si la vegetació que ara està creixent s’acaba secant per falta d’aigua això serà per als boscos una autèntica bomba de rellotgeria”, va dir.

Mesures

Un cop exposats els riscos i les amenaces, l’experimentat bomber Marià Massana va repassar les principals mesures a tenir en compte per als residents a urbanitzacions en entorns forestals, tant en l’àmbit de prevenció com d’autoprotecció. Cal mantenir un perímetre de distància de 25 metres entre les cases i el bosc i, si hi ha arbres plantats al voltant de l’habitatge, han d’estar separats entre ells a 6 metres i evitar que les copes es toquin.

En cas d’incendi, sempre hem de fugir en direcció contrària i seguir les indicacions de les autoritats i els equips d’emergència

Marià Massana, bomber

Els ajuntaments no estan obligats a mantenir les franges de protecció, una responsabilitat que recau en els propietaris, així com la neteja i el manteniment de l’entorn de les cases. Massana va explicar amb detall què fer si ens trobem a prop d’un incendi forestal. “D’entrada –va dir–, no anar-hi mai cap a les flames, sempre fugir en direcció contrària; si no podem fer una evacuació, restar a l’interior de l’habitatge tancant totes les portes i finestres, col·locant tovalloles mullades per les ranures on pugui entrar l’aire exterior i omplint d’aigua aigüeres i banyeres”.

Deixa un comentari