L’Ajuntament enllestirà abans d’acabar l’any el protocol d’actuació en cas d’emergència
El document recollirà les mesures en cas d’inundacions i incendis forestals, entre d’altres
Després de la tragèdia de València, que ha fet reviure al municipi la riuada de 1962 i altres aiguats més recents com el del 2020, són molts els veïns que es pregunten què passaria a Montcada i Reixac en una situació similar, tenint en compte que la localitat té un elevat risc d’inundacions en ser travessada per dos rius, dues rieres i diferents torrents. L’impacte de la dana al País Valencià també ha posat en alerta les administracions. La Generalitat ha anunciat que revisarà el protocol d’actuació en casos d’emergència i actualitzarà els mapes de risc de zones inundables. Tots els municipis hauran de tenir fet i actualitzat un pla de protecció civil en un termini màxim de dos anys.
Montcada i Reixac és un dels 521 municipis de Catalunya que encara no disposa del Document Únic de Protecció Civil Municipal (DUPROCIM). El pla es troba en la fase de la redacció definitiva, una vegada que la Generalitat ja ha revisat el primer esborrany. Segons fonts municipals, l’objectiu és que el Ple de l’Ajuntament aprovi el document abans d’acabar l’any.
El DUPROCIM recollirà els plans d’actuacions municipals dels diferents riscos que poden afectar el municipi, com inundacions, incendis forestals i accidents pel transport de viatgers i de matèries perilloses, entre d’altres. “Aquest document recull les intervencions prèvies, durant i després de la situació d’emergència per donar suport als equips professionals de la Generalitat”, ha explicat el tècnic de Protecció Civil de l’Ajuntament, Ignacio Gómez, qui ha remarcat que, tot i no tenir el pla actualitzat, el municipi no està desprotegit, ja que es fa el seguiment de les situacions de risc, s’informa la població i es fan actuacions per minimitzar l’impacte de les pluges torrencials com la neteja dels embornals.
Aquest document recull les intervencions prèvies, durant i després de la situació d’emergència per donar suport als equips professionals de la Generalitat
Ignacio Gómez, tècnic de Protecció Civil
El consistori també vigila els punts conflictius, al voltant d’una desena, que estan ubicats en passos soterrats com el que hi ha davant de l’escola Mitja Costa. “Senyalitzarem aquests punts i en alguns indrets posarem tanques fixes per obrir i tancar l’accés en cada situació”, ha comentat Gómez, tot remarcant que el consistori també controla el cabal dels rius i les rieres per tal de tancar les passarel·les i els ponts si el volum d’aigua comporta perillositat, com va succeir a l’episodi de pluges del passat mes d’abril.
Una altra de les intervencions que s’han començat a dur a terme i que estan recollides en el nou pla és la dotació de material per a l’ADF i Protecció Civil per actuar davant d’aquestes situacions. El 2022 es van comprar quatre motobombes per extreure l’aigua acumulada de punts conflictius; el 2023, es van adquirir generadors i focus de llum i, el 2024, hi ha previst incorporar 30 pantalons impermeables i guants per al personal de l’ADF i Protecció Civil.
Elevat risc d’inundabilitat
Segons el mapa de perillositat i de risc de la conca fluvial de Catalunya elaborat per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que determina la possibilitat d’inundacions amb un període de retorn de 10, 100 i 500 anys, Montcada i Reixac té nombrosos sectors inundables. El punt amb més risc és el nord-oest de Terra Nostra per la seva proximitat a la riera de Sant Cugat, que es podria veure afectat per calats d’entre 40 cm i un metre d’alçada cada deu anys. En un segon nivell, amb períodes de retorn de cent anys, l’ACA situa, a més del nord de Terra Nostra, Montcada centre –entre l’R2 i el Besòs, el barri de la Ribera, els carrers de Can Sant Joan més propers al riu i els de Montcada Nova-Pla d’en Coll més pròxims a l’R2. Pel que fa als polígons industrials, els que presenten més risc d’inundació són el sud-oest de la Ferreria, el del Pla d’en Coll i Can Milans. El mapa de risc per períodes de retorn de cinc-cents anys amplia l’àmbit dels barris i polígons ja esmentats a la Font Pudenta, la totalitat de Montcada Nova i els polígons Molí d’en Bisbe i Foinvasa.
“Les noves edificacions hauran de complir uns requisits per construir en zones potencialment inundables”, assegura Gómez, tot avançant que “els edificis antics no es tiraran a terra, però hauran d’incorporar mesures correctores per impedir l’entrada d’aigua o minimitzar els danys”. Serà la propietat qui establirà les mesures a aplicar, que poden ser des de la instal·lació de bombes per extraure aigua fins a la col·locació de portes que dificultin el seu accés en cas d’inundacions.