L’AMB recull les propostes locals per al nou Pla metropolità de mobilitat urbana
La Casa de la Vila va acollir aquest dilluns una sessió informativa sobre el procés de redacció del nou document
Millorar la xarxa pedalable al municipi i la seva connexió amb les poblacions adjacents, optimitzar el servei d’autobusos urbans com el 155, el 96 i el Sagalés, invertir en un transport públic eficaç i promoure bonificacions i preus socials. Aquestes són algunes de les propostes que es van recollir aquest dilluns a la sessió informativa sobre el procés de redacció del nou Pla metropolità de mobilitat urbana (PMMU), que va tenir lloc a la Casa de la Vila. Aquest pla l’està elaborant l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) amb l’objectiu d’establir l’estratègia i les polítiques de transport i mobilitat sostenible que s’hauran d’establir entre el 2025 i el 2030 als 36 municipis metropolitans.
La trobada de Montcada i Reixac ha tancat el calendari de sessions informatives que l’AMB ha organitzat amb l’objectiu de recollir propostes de la ciutadania i les entitats. “El PMMU és un instrument de planificació que pretén impulsar els canvis necessaris en la mobilitat urbana amb criteris de sostenibilitat per millorar la qualitat de vida de la ciutadania”, va comentar el president de l’Àrea Territorial, Andreu Iruela (PSC).
El PMMU és un instrument de planificació que pretén impulsar els canvis necessaris en la mobilitat urbana amb criteris de sostenibilitat per millorar la qualitat de vida de la ciutadania





Per part de l’AMB, va assistir la cap de servei de Planificació de Mobilitat Sostenible, Maite Pérez, qui va destacar que el nou pla recollirà aspectes com la planificació del transport públic, el foment de l‘ús de la bicicleta com a mitjà quotidià, la millora de la mobilitat dels vianants, la mobilitat de mercaderies a les ciutats i la digitalització dels serveis de fer-los més eficients. “El nou PMMU mantindrà els quatre pilars de l’actual document, la sostenibilitat, la salut, l’equitat i l’eficiència”, va subratllar Pérez, qui va explicar que en la redacció del nou pla s’han de tenir en compte alguns factors com l’envelliment de la població i la seva diversitat socioeconòmica i el fet que més de la meitat dels desplaçaments per motius laborals són fora del municipi. “Cada dia es produeixen 12 milions de desplaçaments a l’AMB, la majoria a Barcelona o fins a la gran metròpoli”, va dir la cap de planificació, tot afegint que el 75% dels moviments es fan amb transport públic o a peu. El pla també treballarà l’impacte del trànsit, tant pel que fa a la sinistralitat com la contaminació.
Propostes locals
Durant la sessió informativa es van fer nombroses propostes, la majoria des d’una perspectiva local. Així, diversos veïns van demanar millores en la freqüència de pas dels autobusos de la companyia Sagalès al seu pas per Mas Rampinyo, que a les hores punta arriben plens i molts usuaris no poden accedir-hi. També es va proposar que el 155 faci un recorregut circular per reduir el temps d’espera i el trajecte, una proposta que l’alcalde, Bartolo Egea, va assegurar que ja s’ha demanat a Transports Metropolitans de Barcelona (TMB). Respecte al 96, alguns participants van sol·licitar que es modifiquin els horaris per tal que coincideixin amb les entrades i sortides de les escoles. D’altra banda, va sorgir durant el debat la proposta de millorar el servei d’autobusos amb les poblacions veïnes com Cerdanyola, Ripollet i Barberà.