L’envelliment dels edificis i l’elevat preu del lloguer, entre els principals problemes de l’habitatge al municipi
El Teatre Municipal va acollir aquest dijous una sessió participativa adreçada a la ciutadania i les entitats
L’Ajuntament ja té pràcticament enllestida la fase de diagnosi per elaborar el seu primer Pla Local d’Habitatge (PLH), el full de ruta dels pròxims sis anys per definir les estratègies i propostes a desenvolupar per assolir el dret a l’habitatge d’una manera digna i assequible, així com per donar resposta a les necessitats detectades al municipi en aquest àmbit. El Teatre Municipal va acollir aquest dijous a la tarda una sessió participativa oberta a les entitats i la ciutadania amb l’objectiu de recollir les seves necessitats i preocupacions sobre l’habitatge. Els participants, que no van arribar a la desena, van exposar problemàtiques molt diverses com la dificultat dels joves o les famílies monoparentals per trobar un pis a causa de l’elevat preu dels lloguers o la manca d’oferta social i d’ajuts per part de les administracions, entre molts d’altres temes.
El PHL, que es farà en el termini aproximat d’un any, és un projecte coordinat des del departament d’Habitatge de l’Ajuntament que compta amb el suport de la Diputació i experts en arquitectura, sociologia i comunicació de l’empresa Projectes Urbans per recollir tota la informació necessària i dinamitzar el procés participatiu associat a l’elaboració del document.
Durant la sessió participativa, els tècnics van avançar algunes de les problemàtiques que ja s’han detectat durant la fase de diagnosi. Georgina Vázquez, arquitecta de Projectes Urbans, va posar l’èmfasi en dues qüestions: la poca oferta de lloguer i els seus preus elevats –a Montcada, el preu mig és de 668€, més baix que a Barcelona però més car que al Vallès Occidental– i l’envelliment del parc d’habitatges, amb un 60% dels edificis amb més de 40 anys d’antiguitat, el que comporta que hi hagi moltes deficiències relacionades amb l’accessibilitat i el comfort tèrmic. Una altra de les qüestions que van sorgir en el debat és l‘ocupació, una situació a la qual es veuen abocades algunes persones davant la dificultat d’accedir a un pis. Segons fonts municipals, a la ciutat existeixen 118 pisos buits de grans tenidors, dels quals 44 estan ocupats.
Enquesta
En la fase de diagnosi també s’ha fet una enquesta ciutadana, en la qual ha participat un total de 250 persones. Entre les principals preocupacions, destaquen l’elevat preu de la compra o el lloguer de pisos, la falta de places d’aparcament i l’ocupació dels habitatges buits. També s’han detectat altres temes com el desconeixement dels ajuts per part de les administracions en matèria d’habitatge i l’elevat percentatge que es destina a pagar la llar, ja que en molts casos suposa més del 60% dels ingressos familiars.
La segona fase de l’elaboració del PLH consistirà en la redacció de les accions i propostes per solucionar els problemes detectats. A la tardor, l’Ajuntament té previst realitzar una segona sessió participativa adreçada a la població per definir les estratègies.