Montcada, entre els 140 municipis escollits per la Generalitat per limitar el preu del lloguer

Davant la proximitat de les eleccions generals, tot fa preveure que la proposta no s’aprovi abans del 23 de juliol

Montcada forma part del gruix de municipis de zona tensada per accedir a l'habitatge
Arxiu/Pilar Abián

Montcada i Reixac és un dels 140 municipis que el Govern ha identificat com a zona tensada per accedir a l’habitatge i, com preveu la nova Llei d’Habitatge estatal –en vigor des del 26 de maig–, aplicar mesures com la limitació del preu del lloguer. El llistat s’ha publicat aquest dijous al Diari Oficial de la Generalitat i, a partir d’ara, s’ha obert un període de 20 dies perquè administracions, entitats i particulars puguin presentar al·legacions. La resolució final es notificarà al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, que serà el qui finalment les aprovarà. Davant la proximitat dels comicis generals, el 23 de juliol, tot fa preveure que la llista no sigui aprovada abans de la cita electoral i, després, tot dependrà del nou govern que arribi a la Moncloa.

Criteris per escollir els municipis

La majoria de les ciutats incloses pertanyen a l’Àrea Metropolitana de Barcelona i el litoral, on viuen 6,2 milions de persones, que representen el 80% del total de la població de Catalunya. Aquests municipis s’han escollit d’acord amb dos requisits. D’una banda, perquè el cost de lloguer o de la hipoteca més les despeses dels subministraments bàsics supera el 30 % dels ingressos de la renda mitjana de les llars. L’altre és que el preu del lloguer o de compra de l’habitatge hagi experimentat els cinc anys anteriors a la declaració com a àrea de mercat tensat un percentatge d’increment acumulat d’almenys tres punts percentuals per sobre del creixement acumulats de l’IPC.

Limitar el preu

Als 140 municipis, el lloguer dels nous contractes no podrà superar el preu del darrer contracte vigent els últims cinc anys, un cop aplicat l’IPC. A més, en el cas dels grans tenidors, el lloguer no podrà superar l’Índex de referència del preu del lloguer.

Deixa un comentari