Montcada i Reixac acollirà una de les dues plantes potabilitzadores previstes per l’ACA al tram baix del Besòs

L’objectiu és que les instal·lacions estiguin en funcionament a final de l’estiu de l’any vinent

El riu Besòs, al seu pas per Montcada i Reixac
Arxiu/Pilar Abián

La llera del Besòs, en el tram entre el riu i la C33 a l’alçada del Pla d’en Coll –el punt exacte encara està per determinar–, acollirà una de les dues potabilitzadores que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) vol construir en els propers mesos. L’altra instal·lació està prevista al Bon Pastor (Barcelona) i tot plegat requerirà una inversió de 100 milions d’euros. Així ho ha anunciat el director de l’ACA, Samuel Reyes.

La redacció dels projectes, amb els quals s’espera produir al voltant de 1.500 litres d’aigua per segon, ja s’han iniciat. De fet, el passat mes de setembre ja es van fer sondejos sobre el terreny i dos pous de comprovació. La planta montcadenca recollirà aigües subterrànies mentre que la barcelonina també captarà les de superfície. L’objectiu és tenir les estacions en funcionament a final de l’estiu del 2025. Es tracta d’unes obres que no estaven incloses al Pla hidrològic de Catalunya 2022-2027, però que l’administració ha decidit activar en el context d’emergència i després de descartar la interconnexió amb l’Ebre.

Les actuacions previstes per l’ACA requeriran una inversió de 100 milions d’euros

La Generalitat no té actualment potabilitzadores a la zona baixa del Besòs, les dues que hi ha són propietat d’Aigües de Barcelona i es troben a la Trinitat, on la companyia treballa per triplicar la capacitat d’extracció d’aigües subterrànies per passar de 300 a 900 litres per segon, i a la Llagosta. Amb la construcció de les plantes previstes per l’ACA, la totalitat de les actuacions al riu Besòs permetrien aportar entre 2.000 i 2,500 l/s, cosa que suposaria el 25% de l’aigua que consumeix l’àrea de Barcelona. Per arribar a cobrir gairebé el total del que es gasta al territori –entre 10.000 i 11.000 l/s– caldria afegir els recursos de les dessalinitzadores del Prat i Blanes (2.500 l/s), les aigües regenerades (1.500 l/s) i altres extraccions del Llobregat i pous (2.000 l/s).

Deixa un comentari