Montcada i Reixac rebrà nou milions d’euros de l’AMB per a projectes de cohesió social i territorial

El Consell Metropolità aprova el Pla d’inversions i el Pla Social per al període 2024-2028

L'objectiu dels programes és reduir les desigualtats al territori metropolità
Pilar Abián

Montcada i Reixac rebrà gairebé nou milions d’euros entre el 2024 i el 2028 en el marc de diversos programes de cohesió social impulsats per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). El Consell Metropolità va aprovar el 25 de juny, amb el suport de tots els grups excepte el de Vox, el Pla d’inversions i el Pla social. En total, l’AMB posa a disposició dels ajuntaments un total de 423,15 milions d’euros, un 25% més que el mandat anterior.

Pla d’inversions

Dotat amb 378 milions, el Pla d’inversions posa l’accent en la contribució cap a un model de desenvolupament que aposta per la sostenibilitat ambiental, econòmica i social. El desplegament dels recursos es farà a partir de diferents plans i programes. En el cas de Montcada i Reixac, el municipi rebrà una subvenció de 3.411.945,18 euros en el marc del Programa d’Actuacions de Cohesió Social (PACTE). Aquesta iniciativa té com a principals objectius el desenvolupament urbà sostenible a partir de la intervenció als espais urbans, la dotació d’equipaments públics necessaris, la intervenció en el patrimoni construït, la promoció de la mobilitat sostenible i la millora dels serveis urbans. El PACTE suposa una assignació mitjana global per habitant metropolità, sense comptar Barcelona, de 88,59 euros. L’AMB definirà i concretarà els encàrrecs dels ajuntaments, assumint la redacció dels projectes i la seva execució.

El municipi també se n’ha beneficiat d’un altre ajut de 4.735.996,16 euros a través del Programa d’Actuacions de Millora Urbana i Social (PAMUS). Aquest pla finança sobretot inversions en àmbits com la millora de l’espai públic, el medi ambient urbà, la infraestructura verda, la mobilitat sostenible, el foment del patrimoni històric i cultural, la digitalització, la transició energètica, l’emergència social i climàtica, la cohesió social, l’habitatge o el foment de l’activitat econòmica.

“Estem contents amb els diners que rebrem fins al 2027 per part de l’AMB. A partir d’ara, treballarem en diferents projectes amb el compromís de millorar la ciutat”, assegura el president de l’Àrea Territorial, Andreu Iruela (PSC), qui ha afegit que també estudiaran la possibilitat de presentar iniciatives al Programa d’Actuacions de millora del paisatge natural i urbà (PSC), dotat amb 27 milions a repartir entre els municipis metropolitans.

Pla Social

El projecte Viu la Ribera! s’emmarca dins la primera convocatòria del PIBMR
Pilar Abián

L’AMB també disposa de dos plans de finançament amb un marcat accent social, complementaris al Pla d’inversions. El Pla Social està integrat per dos programes, el Pla metropolità de suport a les polítiques socials municipals, dotat amb 30 milions d’euros, i el Programa integral de barris per a la millora de les rendes (PIBMR), amb un pressupost de 15 milions. Del primer, Montcada i Reixac rebrà durant el pròxim quatre anys una assignació total de 829.976,56 euros, que es repartiran amb un ajut anual de 207.494,14 euros. Aquests diners s’invertiran en iniciatives per impulsar ocupació de qualitat, promoure el treball en xarxa amb els agents socials i econòmics, facilitar la millora de la qualitat de vida de les persones més vulnerables, fer front a les situacions de desigualtat i d’emergència social i promoure la igualtat d’oportunitats de les dones en l’àmbit laboral.

Pel que fa al PIBMR, l’AMB ha anunciat que obrirà una nova convocatòria per al període 2025-2027, que s’atorgarà de nou per concurrència competitiva i cofinançament. Aquest pla es va posar en marxa fa dos anys amb l’objectiu de lluitar contra la concentració de la vulnerabilitat social en determinants barris. Montcada i Reixac va aconseguir un ajut de 885.542 euros per als anys 2022-2024, amb el qual es va dissenyar el projecte Viu la Ribera!, destinat a promoure la millora de la convivència i el desenvolupament social del barri. Fonts municipals han avançat que l’Ajuntament tornarà a optar a aquest programa per donar continuïtat als projectes actuals.

Una resposta a “Montcada i Reixac rebrà nou milions d’euros de l’AMB per a projectes de cohesió social i territorial”

  1. E Vi Go E Vi Go ha dit:

    pels veïns anar l ambulatori de S Andreu i la Vall d Hebron seria bo allargar el 96 i restablir la parada DIGNE eliminada de l ambulatorii …estalviaríem ambulàncies ben segur

Deixa un comentari