Parlon descarta destinar agents de policia a vigilar els passos a nivell
La consellera d’Interior ha participat a la Junta Local de Seguretat que s’ha fet a Montcada i Reixac
La consellera d’Interior i Seguretat, Núria Parlon, no veu viable destinar agents dels Mossos o de la Policia Local a la vigilància dels passos a nivell de Montcada i Reixac per evitar accidents com el que va succeir aquest dilluns al pas a nivell del carrer Pasqual, on una jove de 16 anys va perdre la vida en creuar amb la barrera baixada després de passar un tren sense adonar-se que venia un semidirecte en direcció contrària.
“No podem hipotecar les patrulles de seguretat ciutadana o de proximitat fent aquesta tasca” ha manifestat la consellera a la fi de la Junta Local de Seguretat que s’ha reunit aquest matí a Montcada i Reixac amb participació de representants de tots els cossos policials que operen al territori. Per a Parlon, la prevenció de futurs accidents passa per millorar la seguretat de la infraestructura i sensibilitzar la població sobre el perill que implica travessar les vies. “Aquesta –ha dit– és una tasca que es pot fer a través d’agents cívics i de campanyes informatives a escoles, casals o entitats”.
No podem hipotecar les patrulles de seguretat ciutadana o de proximitat fent tasques de vigilància a les barreres, cal millorar la seguretat de la infraestructura i sensibilitzar la població a través de campanyes informatives
Núria Parlon, consellera d’Interior i Seguretat
L’alcalde, Bartolo Egea (PSC), que a l’inici d’aquesta setmana plantejava la necessitat de vigilants als passos a nivell, comparteix el plantejament de la consellera respecte a la necessitat de conscienciar la població per evitar nous atropellaments. No obstant això, ha anunciat que el consistori ha demanat una reunió a Adif i a Renfe per estudiar més mesures de seguretat tenint en compte que l’execució del soterrament de l’R2 s’allargarà fins al 2030. “Cal que la població es mentalitzi que encara hem de conviure uns anys amb les vies i les obres; hi ha moltes persones que utilitzen els passos diàriament i ens preocupa el risc que això suposa”, ha dit l’edil.
L’alcalde ha anunciat una pròxima reunió amb Renfe i Adif per estudiar com millorar la seguretat a la infraestructura ferroviària
El delegat del govern a Catalunya, Carles Prieto, ha aprofitat per recordar que l’estat és conscient dels problemes de mobilitat que té el municipi, fruit del pas de grans infraestructures que donen servei a Barcelona, i que el soterrament de les vies pretén pal·liar la situació. “Aquesta és la inversió més gran de tot l’estat en l’àmbit ferroviari, 540 milions d’euros, i constata que el govern ja hi està treballant”.
Seguretat ciutadana
La seguretat a les vies ha estat un dels punts que s’ha tractat a la Junta Local de Seguretat en què Parlon ha participat per primera vegada com a consellera, igual que el nou director general dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero. També hi han assistit, el delegat del govern a Catalunya i la delegada del govern de la Generalitat a Barcelona, Pilar Díaz.
Altres qüestions que s’han tractat han estat el barraquisme, problemàtica que la responsable d’Interior s’ha compromès a traslladar al pròxim Consell executiu del govern de la Generalitat, i la sensació d’inseguretat que percep la població que, segons ha dit Parlon a la premsa, no es correspon a les dades reals de delinqüència.
Tant la consellera com el delegat del govern a Catalunya asseguren que, amb les xifres a la mà, Montcada i Reixac no és un municipi especialment conflictiu pel que fa a la delinqüència
“Aquest no és un municipi especialment conflictiu, els delictes més comuns gairebé no han crescut des de l’última reunió de la Junta”, ha assegurat la consellera qui ha destacat, d’altra banda, la bona diagnosi presentada per l’Ajuntament. “El consistori ha fet un bon treball i té molt ben definides les problemàtiques que cal abordar i el nostre compromís és reforçar dispositius conjunts dels Mossos i altres cossos policials per afrontar-les”, ha afegit Parlon, qui també ha parlat de la possibilitat de rebaixar la sensació d’inseguretat des d’un punt de vista social a través de campanyes informatives.
Cas de Paco Pérez
Un altre dels casos plantejats pel govern a la Junta ha estat el de la mort el passat 1 d’agost del propietari del bar San Juan Atlético, Paco Pérez, a conseqüència d’un cop d’ampolla al cap per part d’un client. La consellera ha manifestat la investigació l’estan duent a terme els Mossos en col·laboració amb altres forces de seguretat de l’estat, ja que el presumpte agressor, que està en cerca i captura, no es troba a Catalunya, segons apunten els indicis.
“És un tema que s’està investigant –ha dit Parlon– i som conscients de la preocupació que ha generat al barri, per això hem compartit amb l’alcalde la necessitat de donar suport i tranquil·litat a la família i entorn de la víctima”.