Reunions per explicar les mesures contra la sequera adoptades per la Taula d’Emergència municipal

Dijous es faran trobades sectorials amb els sectors educatiu i esportiu i el dia 19 hi haurà una sessió oberta a la ciutadania

La Taula d'Emergència per la sequera es va constituir el 7 de febrer
Premsa Ajuntament
Des de fa anys la neteja viària es fa amb aigües freàtiques, una mesura que ara ha esdevingut obligatòria en el marc de sequera

La Taula d’Emergència que ha constituït l’Ajuntament per actuar contra la sequera i integrada pel govern, els grups de l’oposició i tècnics de totes les àrees de l’administració local, s’ha reunit aquest dimarts per segona vegada després de la seva creació el passat 7 de febrer. El grup segueix treballant per aplicar mesures que vagin més enllà de les fixades per la Generalitat. Es preveu que en 15 dies, coincidint amb el Ple de febrer, la majoria de les actuacions previstes ja estiguin en marxa. Justament a la sessió plenària es vol aprovar el Pla de sequera del municipi i l’ordenança que estipularà infraccions i sancions en cas de malbaratament d’aigua.

Al Ple de febrer es preveu aprovar el Pla de sequera del municipi i l’ordenança que establirà les sancions per malbaratament d’aigua

Totes aquestes mesures ja s’estan explicant a la ciutadania a través del portal montcada.cat i s’explicaran en tres reunions informatives. Les dues primeres, de caràcter sectorial, es faran aquest dijous a la Casa de la Vila. A les 11 h, es destinarà a representats dels centres educatius, AMPAs i FAMPA i a les 17.30 h, a entitats esportives. El dilluns 19 de febrer, es farà una trobada oberta a tothom també a la Casa de la Vila (18.30 h) que es transmetrà en directe pel web municipal.

Actuacions

Les instal·lacions municipals i els serveis que presta el consistori només suposen el 3,9% del total del consum d’aigua de la localitat –el gruix més important és el domèstic (65,9%) seguit de l’industrial (25,3%), el comercial (3,5%) i el comunitari (0,35%). Amb les mesures que està implementant el consistori, es vol rebaixar la xifra de consum a equipaments públics gairebé a la meitat.

Ajustar la despesa a domicili és clau en la lluita contra la sequera

Les instal·lacions municipals i els serveis que presta el consistori només suposen el 3,9% del total del consum d’aigua de la localitat, el gruix més important és el domèstic (65,9%)

A les aixetes i cisternes dels equipaments públics s’estan instal·lant sistemes per reduir la pressió de l’aigua i minimitzar el cabal de les descàrregues. Pel que fa a l’espai públic, s’ha anul·lat la totalitat dels regs, a excepció de l’arbrat per supervivència –aproximadament 250 unitats de les 10.000 existents al municipi– que es fa amb reg controlat i amb ús exclusiu d’aigües freàtiques, a l’igual que la neteja viària i de la xarxa de clavegueram, aprofitant el subministrament del pou de Can Tuxans. El consistori està estudiant també la viabilitat de disposar d’altres pous avui dia tancats, un al parc de la Llacuna i l’altra, a la Casa de les Aigües.

La gespa artificial dels camps municipals de futbol no es regarà mentre es mantingui activada la situació d’emergència i l’obertura de les piscines d’estiu a data d’avui no seria possible si bé l’Ajuntament no descarta la possibilitat que la Generalitat i l’AMB facin excepcions amb aquestes i instal·lacions si finalment són considerades necessàries com a refugi climàtic.

Implicació

La conscienciació de la ciutadania és fonamental en la lluita contra la sequera tenint en compte que dels 2 milions de m³ que es van consumir al municipi al 2023, 1,3 milions van correspondre a l’àmbit domèstic. En l’escenari d’emergència es limita el consum d’aigua a 200 litres per habitant i dia. Això inclou els litres d’aigua que consumeix cada persona i els que consumeixen els comerços, les indústries i les diferents instal·lacions de què disposa el municipi. Normalment, la meitat correspon al consum domèstic, de manera que es recomana un consum diari de 90 litres per persona i dia.

Anabel Moreno i l’alcalde, Bartolo Egea, a la segona trobada de la Taula d’Emergència que ha creat el consistori
Raül Rivas

“Des de l’Ajuntament estem fent totes les mesures que estan a les nostres mans, però es necessita l’ajuda de tothom per poder complir amb el que s’ens demana a nivell municipal i poder seguir tenint aigua”, ha manifestat Anabel Moreno (Vivim), la regidora designada com a portaveu de la Taula d’Emergència tot fent una crida a la implicació de la població: “A la ciutadania li demanem responsabilitat i consciència; la situació pinta malament i hem de fer un bon ús de l’aigua”.

A la ciutadania li demanem responsabilitat i consciència; la situació pinta malament i hem de fer un bon ús de l’aigua; des de l’Ajuntament estem fent totes les mesures que estan a les nostres mans, però es necessita l’ajuda de tothom

Actualment no es permet el reg de jardins ni públics ni privats, omplir o reomplir piscines així com rentar vehicles fora dels establiments específics per a aquesta funció. Les pautes recomanades a la llar passen per són tancar les aixetes; substituir el bany per la dutxa; no utilitzar la rentadora o el rentavaixelles si no és amb la càrrega completa; reparar possibles fuites; instal·lar airejadors o reductors a les aixetes; reutilitzar tota l’aigua que sigui possible i no llençar a l’aigüera productes com ara oli que puguin contaminar la xarxa impedint la reutilització de les aigües grises un cop potabilitzades.

Deixa un comentari