‘S’està fent un riu per anar només a passejar’

El catedràtic Narcís Prat va participar en una jornada sobre el Besòs, el passat dissabte a la Casa de les Aigües

Carmen Fructuoso i Narcís Prat, durant el debat sobre el riu Besòs
Sílvia Alquézar

“S’està fent un riu només per anar a passejar”. Així de contundent es va mostrar el catedràtic i professor emèrit d’Ecologia a la Universitat de Barcelona, Narcís Prat, durant la jornada sobre la gestió de l’aigua del Besòs que va organitzar l’associació Diàlegs a la Riba del Besòs, de Santa Coloma de Gramenet, l’1 de juny a la Casa de les Aigües.

La recuperació del riu i la seva llera com a ecosistema no passa només per la millora de la qualitat de l’aigua, sinó que s’ha d’anar més enllà

Narcís Prat, catedràtic d’Ecologia

“La recuperació del riu i la seva llera com a ecosistema no passa només per la millora de la qualitat de l’aigua, sinó que s’ha d’anar més enllà”, va manifestar l’expert en ecosistemes aquàtics, qui proposa reconnectar els municipis amb els rius, canalitzats amb murs de contenció a partir de la riuada del 1962. “Existeix la concepció del riu com el nostre enemic, quan el que s’hauria de fer és eliminar les motes perquè tingui el seu espai i baixi fent meandres, però aquesta mesura mai l’ha volgut dur a terme l’administració”, va explicar Prat, tot afegint que també és important que al llarg del seu recorregut disposi de zones inundables que permetrien reduir la velocitat de l’aigua durant les avingudes.

Existeix la concepció del riu com el nostre enemic, quan el que s’hauria de fer és eliminar les motes perquè tingui el seu espai i baixi fent meandres, però aquesta mesura mai l’ha volgut dur a terme l’administració

Narcís Prat

Per al catedràtic, un altre aspecte fonamental seria eliminar les canyes americanes, una espècie invasora que pertorba profundament la biodiversitat dels ecosistemes fluvials. Per recuperar la flora i la fauna del riu, Prat opina que també s’hauria de posar el focus en les depuradores, “que funcionen bé, però tota la feina se’n va en orris en un moment quan hi ha algun problema”, i en els col·lectors, amb l’objectiu d’evitar que les aigües pluvials vagin directament al riu abans de ser tractades.

Altres ponents

Begoña Bellette, tècnica del Consorci del Besòs, va oferir una xerrada, titulada ‘L’aigua a l‘agenda del Besòs’, el full de ruta sobre el futur de l’àmbit del Besòs elaborat per Barcelona Regional amb el vistiplau dels ajuntaments de Barcelona, Badalona, Montcada i Reixac, Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet. “Els objectius són fomentar la identitat compartida, reduir la vulnerabilitat i millorar la qualitat ambiental, l’accessibilitat i la connectivitat entre els seus barris”, amb una població d’un milió de persones”, va explicar.

Els objectius són fomentar la identitat compartida, reduir la vulnerabilitat i millorar la qualitat ambiental, l’accessibilitat i la connectivitat entre els seus barris”, amb una població d’un milió de persones

Begoña Bellette, tècnica del Consorci del Besòs

El regidor de Cultura i Patrimoni, Albert Carandell (PSC), va donar la benvinguda a la jornada, “agraït d’acollir actes com aquest que donen importància a l’aigua, al Rec Comtal i al nostre patrimoni”. La jornada, que comptava amb el suport de l’Ajuntament, el Consorci del Besòs, el Museu Municipal i La Perifèrica, va començar amb una visita guiada a l’equipament modernista i la projecció del documental ‘El Rec Comtal: la lluita veïnal pel bé comú‘. Carmen Fructuoso, de La Perifèrica, va moderar els debats.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari