Una nova xarxa assistencial millorarà la percepció de seguretat entre les dones als polígons industrials
Prop d’una trentena d’empreses participa en el projecte ‘camins segurs’ que s’encarregarà de confeccionar els itineraris i convertir-se en punt d’enllaç davant qualsevol acció d’inseguretat o de violència masclista
Crear entorns laborals segurs i accessibles per a les dones que treballen als 13 polígons industrials que hi ha al municipi. Aquest és l’objectiu del projecte pioner ‘Camins Segurs‘ per crear una xarxa assistencial davant qualsevol sensació d’inseguretat o violència masclista i que es pugui garantir un suport immediat i adequat, una proposta que impulsa l’Ajuntament en col·laboració amb prop d’una trentena d’empreses situades als sectors perifèrics d’activitat econòmica.
Valoracions
L’alcalde, Bartolo Egea (PSC), la regidora d’Igualtat, Dori Alcalá (PSC) i el regidor d’Empresa, David Zambrana (PP), han agraït l’alta implicació de les empreses per posar fil a l’agulla al pla d’acció després de la diagnosi inicial. “La Xarxa de Suport a la Seguretat als Polígons Industrials és una iniciativa molt important per a la seguretat i el benestar de les dones que treballen als polígons industrials de Montcada i Reixac”, van coincidir a destacar Egea i Alcalá, ja que “permetrà crear una xarxa de suport efectiva en cas de necessitat, reforçant el compromís de les empreses amb la seguretat, el respecte i els drets de les treballadores. “Ens cal un compromís conjunt, on tant les empreses com les institucions col·laborin per oferir un entorn laboral més segur i igualitari”, ha expressat Alcalá, tot destacant que amb la xarxa “no només protegim les treballadores, sinó que també estem fomentant una comunitat més justa i igualitària” . “El teixit industrial no només és el cor econòmic de Montcada i Reixac, sinó també un punt de trobada entre el col·lectiu de treballadores”, ha subratllat l’alcalde.
Zambrana ha agraït l’alta participació entre el teixit empresarial. “Les 27 empreses adherides acabaran sent l’altaveu davant actes de violència de gènere i poder practicar un protocol d’actuació i seguiment”, ha subratllat el titular d’Empresa, qui està convençut del ”valor afegit‘’ que tindrà aquesta xarxa per garantir la percepció de seguretat entre les dones respecte d’altres municipis de l’entorn que no en disposen.
Un treball transversal
Avui ha començat la primera acció per acabar de confeccionar una xarxa global assistencial on les empreses participants s’acabaran convertint a la llarga en punts d’enllaç davant de qualsevol acte de violència masclista.
Les empreses participants s’acabaran convertint a la llarga en punts d’enllaç davant de qualsevol acte de violència masclista.
La sessió de treball ha consistit en una formació bàsica sobre com actuar davant de les violències de gènere i en un taller per dibuixar els mapes dels itineraris amb la implicació del col·lectiu de treballadors i treballadores. En el projecte participen de forma transversal les àrees de Mobilitat, Igualtat i Indústria.
Diagnosi inicial
L’any passat, el consistori va presentar les conclusions de la diagnosi, que proposava millorar la il·luminació dels carrers, augmentar el transport públic, ampliar les voreres, millorar la senyalització, instal·lar càmeres de seguretat i promoure accions de sensibilització. El document previ identificava els principals punts negres a partir de l’experiència dels usuaris i feia propostes de millora per intervenir a l’espai a partir dels criteris de l’urbanisme feminista.