Un bri d’esperança per al sector del Bosc d’en Vilaró

L’AV celebra que el nou Pla de protecció de Collserola no inclogui l’extinció de dues urbanitzacions anàlogues que hi ha a Sant Cugat

Imatge de la urbanització del Bosc d'en Vilaró, al parc de la Serralada de Marina
Arxiu/ Montcada Comunicació
L'AV Bosc d'en Vilaró celebra que les urbanitzacions Sol i Aire i Mas Fortuny de Sant Cugat no es vegin afectades pel nou pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural de la Serra de Collserola (PEPNat) aprovat aquest desembre que, inicialment, identificava aquests nuclis habitats amb la denominació d'Espais de Regulació Especial (ERE) amb l'objectiu d'abordar la desaparició de les edificacions existents i restituir els valors ambientals afectats. Aquestes urbanitzacions es troben en la mateixa situació que la del Bosc d'en Vilaró – a la serralada de Marina, a cavall entre Montcada i Badalona–, construïdes en terrenys forestals i amenaçades d'extinció. És per això que, qualsevol canvi que pugui afectar el seu futur se segueix amb atenció des de Montcada i Reixac.
 
 
Visió esperançadora

La notícia que el text definitiu del PEPnat de Collserola no faci referència a la desaparició de les urbanitzacions existents s'ha viscut al Bosc d'en Vilaró com una victòria. "Pensem que és una oportunitat per legalitzar els nostres habitatges", ha manifestat Loli Alfonso, presidenta de l'AV. L'entitat porta anys lluitant per protegir la urbanització amb l'objectiu de mantenir les més de 200 cases existents i garantir que disposin de serveis bàsics com l'aigua i l'electricitat. "Volem sol·licitar la protecció de les nostres llars i que les poguem rehabilitar; ara ens trobem en precari, sense la possibilitat de fer cap actuació encara que sigui de primera necessitat", explica la presidenta. Precisament el 4 de desembre l'entitat va registrar una petició al consistori perquè permeti que es facin obres a habitatges i espais comuns argumentant que el Pla Especial de la serralada de Marina considera la urbanització com a 'fora d'ordenació' i que, atenent a aquesta tipificació, es poden admetre les obres d'adequació i rehabilitació necessàries. El document està sent estudiat per l'Ajuntament, que encara no s'ha pronunciat al respecte.

 

Suport consistorial

El president de l'Àrea Territorial de l'Ajuntament i vicepresident de Desenvolupament de Polítiques Urbanístiques de l'AMB, Jordi Sánchez (ERC), és conscient que el contingut del PEPNat de Collserola no implica la legalització de les urbanitzacions existents. "Per poder-ho fer, cal un canvi de legislació que requereix necessàriament el consens de totes les forces polítiques del Parlament", ha assenyalat l'edil. No obstant això, Sánchez es mostra empàtic amb els veïns, entenent que cal trobar solucions a una problemàtica urbanística i social que s'arrossega des de fa més de 50 anys. "Com a govern –ha dit– estem disposats a acompanyar-los en les seves reivindicacions allà on sigui necessari i reclamarem per al Bosc d'en Vilaró el mateix que s'atorgui a altres urbanitzacions que es troben en la mateixa conjuntura".

 

 
Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari