Una escultura de Gabriel Ruiz recordarà les víctimes del tren a la nova ‘Cruïlla del Soterrament’

Més de 300 persones participen a l’acte d’homenatge que, a partir d’ara, es farà cada any el dijous de la segona setmana de Quaresma

Moment en què es descobreix l'escultura de Gabriel Ruiz, a l'esquerra de la foto, de la mà de Jaume Relat, de la Plataforma, i un nen montcadenc
Laura Grau
Les corals Turó i Giravolt van fer una actuació conjunta
L'alcaldessa, M.Elena Pérez, i el portaveu de la Plataforma, Ramon Bueno, durant els parlaments

Una escultura de l’artista montcadenc Gabriel Ruiz, instal·lada a la nova Cruïlla del Soterrament –a la cantonada entre Bogatell i Colon- recordarà a partir d’ara les 159 víctimes mortals de les vies de tren que passen per Montcada. La inauguració es va fer ahir la tarda en un acte solemne que va congregar més de 300 persones, a més de les autoritats i representants de la Plataforma Tracte Just, Soterrament Total. L’escultura, de ferro grabat a l’àcid, conté un tros de rail on apareix escrita la paraula ‘prou’ en diferents idiomes, una munió de línies que representen les vies que esquarteren el municipi i 159 perforacions en record de cadascuna de les persones que han perdut la vida a les vies. “He volgut crear un petit poema visual que alhora tingués una vessant reivindicativa”, ha explicat l’artista qui ha remarcat “que, desgraciadament, l’escultura haurà d’incloure més forats perquè mentre la via no se soterri, seguiran produint-se morts”.

L’acte va començar amb un minut de silenci dedicat a les víctimes de les vies i amb els parlaments del portaveu de la Plataforma, Ramon Bueno, i l’alcaldessa de Montcada i Reixac, María Elena Pérez (PSC), que van agrair la implicació de totes les persones i entitats de diferents àmbits que van col·laborar en l’organització de l’acte. En el seu discurs, Bueno va destacar que “Montcada podria ser considerada la primera víctima d’un maltractament històric, maltractament que és la injusta compensació que rep a canvi d’oferir el seu territori per a instal·lacions incòmodes i perilloses” i va citar com a exemple, infrastructures com les autopistes, les línies de tren, la depuradora d’aigües residuals i la cimentera. Va criticar durament l’incompliment del Ministeri de Foment del seu compromís de soterrar la línia de Portbou, “una nova humiliació per a Montcada, que necessita soterrar aquestes vies per poder pensar el seu futur com a poble amb unes mínimes possibilitats de viabilitat”. L’alcaldessa, per la seva banda, va recordar que aviat es compliran 25 anys que s’està reivindicant la dignificació de la xarxa ferroviària que creua el municipi: “Els montcadencs hem estat generosos en tot aquest procés, i què n’hem tret? Res, ni una millora, perquè cap dels compromisos s’han complit”.  Pérez es va comprometre a seguir lluitant pel soterrament al costat de la Plataforma.

Després dels parlaments, la poetessa Elisa Riera i el membre de Dèria Teatre, David Velasco, van llegir poemes acompanyats de la música del guitarrista Salva Criado, i les corals del Turó i Giravolt van interpretar dos temes musicals. L’acte va cloure amb el llençament de 159 salves per part de la colla de Diables de Can Sant Joan i una ofrena floral del públic, que va omplir de clavells blancs l’escultura. A partir d’ara, Montcada tindrà una cita cada any per recordar les víctimes del tren en un acte d’homenatge que es farà davant de l’escultura el dijous de la segona setmana de Quaresma.

Seccions:

Deixa un comentari