Una mostra recull propostes urbanístiques per a Montcada

Els projectes són obra d’alumnes de l’Escola Superior d’Arquitectura de la UIC

Sala oval del MNAC, que acull la mostra dels projectes urbanístics sobre Montcada
Aitor Estévez

El Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) exposa fins al 29 de juliol una trentena de projectes d’intervencions arquitectòniques i paisatgístiques a Montcada i Reixac, elaborats per 44 alumnes de cinquè curs de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Universitat Internacional de Catalunya (ESARQ-UIC). L’alumnat ha realitzat propostes que pretenen reflexionar sobre la transformació de la ciutat i proposen construir una imatge conceptual de la ciutat com un espai de centralitat i de posició estratègica al territori. La mostra també es podrà veure a Montcada i Reixac després de l’estiu.

 

Amb el propòsit d’explorar la transformació dels municipis situats al voltant d’entorns fluvials, l’ESARQ-UIC va adoptar com a treball final de grau el corredor fluvial del Besòs, en el tram comprès entre el nus de la Trinitat i la desembocadura del riu Ripoll, una zona que es caracteritza per la difícil superposició d’infraestructures en una vall fluvial estreta, l’impacte de nombroses activitats com cimenteres o pedreres, la fragmentació dels teixits urbans i la qualitat ambiental.

 

La mostra s’estructura al voltant de tres tallers, denominats Montcada Vòrtex –que proposa una Montcada i Reixac com a lloc de centralitat– Catalitzadors –per omplir de natura els espais urbans afectats especialment per les línies ferroviàries– i Races d’edificis, amb propostes per combinar urbanisme i salut. Acollir un centre de negocis, una residència per a persones amb risc d’exclusió social, un centre d’alt rendiment esportiu, un espai d’interpretació del Besòs, un centre de gestió i recuperació de l’aigua, una estació intermodal, una granja-escola ovina o una cooperativa agrícola són algunes de les propostes que fan els alumnes. L’elaboració dels projectes ha comptat amb la supervisió de l’Àrea Territorial de l’Ajuntament.

 

Els treballs van començar al febrer d’aquest any, amb una primera visita de l’alumnat al municipi, a la Casa de la Vila, a la qual van assistir representants municipals per explicar-los les principals característiques urbanístiques de Montcada i Reixac. “És un orgull que Montcada i Reixac sigui protagonista durant uns dies d’una exposició a un espai tan reconegut com és el MNAC i agraïm les propostes que han elaborat els alumnes universitaris per millorar la nostra ciutat des del punt de vista territorial”, ha destacat l’alcaldessa de Montcada i Reixac, María Elena Pérez.

 

Deixa un comentari