Una plaga de conills causa pèrdues als conreus de cereals del Pla de Reixac

Unió de Pagesos adverteix que Montcada i Reixac és el municipi del Vallès més afectat i demana mesures a la Generalitat

Marcel Brau als camps de cultiu de cereals d’ordi que té a Can Cabanyes, a tocar de l’Ecoparc, i que els conills s’han menjat del tot
Lluís Maldonado

La proliferació de conills salvatges ha esdevingut una plaga que afecta els terrenys agrícoles de Mas Duran, Can Rocamora, Ca n’Albinyana i Can Cabanyes. Unió de Pagesos adverteix que en els darrers anys ha augmentat molt la població en les zones de seguretat de municipis del Vallès Oriental i Occidental, cosa que provoca pèrdues importants sobretot en els cultius de cereals de Montcada i Reixac, que és el municipi més afectat.
Pagesos de grans cultius són els que més pateixen la plaga. “Els danys van començar el 2010 i s’han anat agreujant fins ara, en què la situació és insostenible”, explica Marcel Brau, un pagès que té 10 hectàrees de conreu a la zona de Can Cabanyes, molt a prop de l’Ecoparc, i que s’ha quedat sense collita. Els animals s’han menjat l’ordi abans que creixi. Des d’Unió de Pagesos han valorat en més de 10.000 euros les pèrdues ocasionades.
Danys a Can Rocamora. Un altre pagès castigat per l’efecte dels conills és Joan Rodríguez. Conrea uns terrenys a Can Rocamora i està cansat de les destrosses que li causen els conills. Aquest hivern ha plantat més de 3.000 cols i no ha pogut collir-ne cap. Els conills li han devorat totes les hortalisses que ha plantat, com bròquils, enciams i escaroles. Ara té la major part dels terrenys sense sembrar encara a l’espera de llaurar per tornar a plantar.
Brau opina que l’Ajuntament hauria de pressionar la Generalitat perquè netegi els terrenys erms de Mas Duran, que situa com a refugi on s’amaguen els conills. “Això només es resoldrà amb un compromís polític”, afirma. Des de l’Ajuntament, però, neguen tenir competències en aquest àmbit.
Problema de la caça. En les zones de seguretat, la caça està prohibida però aquest no és el cas de Montcada. A tot el Pla de Reixac està permès caçar en període de veda. Ara és temps de reproducció i, per tant, de protecció de la fauna i no s’obrirà la veda fins al mes d’octubre.
Unió de Pagesos demana a la Generalitat de Catalunya i als ajuntaments que agilitin els permisos per a fer un control efectiu de la població de conills i es busquin mètodes per a la disminució del nombre d’exemplars. On hi hagi finques abandonades també cal demanar al titular de les mateixes que les tingui netes per tal que no esdevinguin refugi per a espècies que causen danys als conreus.
El sindicat té previst mantenir una reunió amb els Serveis Territorials del departament d’Agricultura els propers dies per abordar aquesta situació.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari