Una trentena de persones participa a la matinal de neteja a la llera del Ripoll

L’activitat s’emmarca en el projecte de recuperació d’aquest espai per part de l’Ajuntament

Alguns dels participants a la matinal de neteja al Ripoll, juntament amb les autoritats municipals
Sílvia Alquézar
L'ADF col·labora en el projecte de recuperació de la llera del Ripoll
La matinal ha consistit en la separació de les runes i deixalles a la llera una vegada finalitzada l'enderrocament de les construccions i canalitzacions al voltant dels horts il·legals

Una trentena de persones ha participat aquest dissabte a la matinal que la Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament ha organitzat per fer tasques de neteja a la llera del Ripoll, coincidint amb la celebració del Dia Mundial de l’Educació Ambiental. L’activitat forma part de la intervenció que el consistori està duent a terme amb el suport de l’Associació de Defensa Forestal (ADF) i el col·lectiu Som Rius per eliminar els horts a banda i banda del riu dins del terme municipal montcadenc i recuperar la llera com a hàbitat natural per a les espècies autòctones.

La primera fase de l’actuació va començar a mitjan del passat mes de desembre i va consistir en l’enderrocament de les construccions i canalitzacions aixecades als horts il·legals. Els treballs es van iniciar al costat del polígon La Ferreria i després es va fer la part del polígon la Granja. En aquest cantó hem trobat més edificacions que han dificultat la feina però, malgrat aquests problemes, aquesta fase l’hem acabada abans del previst”, ha comentat el cap de l’operatiu de l’ADF Montcada, Oriol Serratusell.

La segona preveu la separació dels diferents tipus de deixalles acumulats a la llera. El consistori ha demanat aquest dissabte la col·laboració ciutadana, ja que els residus més petits s’han de retirar a mà. Les runes i les deixalles es duran a plantes de tractament i s’intentarà retornar a la llera el màxim de terra que s’ha extret barrejada amb els residus. La tercera part de la intervenció serà la restauració de la zona netejada, un total de cinc hectàrees -que equivalen a cinc camps de futbol-, amb vegetació autòctona de ribera.

La gent ha d’entendre que els rius no són llocs per muntar horts de manera descontrolada”, ha manifestat Manel Gómez, de l’entitat Som Rius, qui ha sol·licitat a les administracions que vetllin per la seva preservació per evitar que novament es tornin a instal·lar horts il·legals. Sobre aquesta qüestió, el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament, José Domínguez (Círculo), ha avançat que “l’objectiu és fer en tot aquest tram un règim de custòdia involucrant les entitats mediambientals del municipi, l’ACA, l’ADF, Protecció Civil i la Policia Local”. La matinal també ha comptat amb la participació de l’alcaldessa, Laura Campos (ICV-EUiA), i el president de l’Àrea Territorial, Jordi Sánchez (ERC). El projecte de recuperació de la llera té un pressupost de 50.000 euros, dels quals el Consorci Besòs-Tordera n’aporta el 40% i la resta el consistori montcadenc.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari