La vaga a l’educació té un ampli seguiment entre l’alumnat i molt poc ressò entre el professorat

Els sindicats exigeixen revertir les retallades i demanen una educació pública de qualitat

Professorat de l'INS Montserrat Miró, a la manifestació convocada aquest dimecres a Barcelona
EV

La vaga a l’educació convocada per diversos sindicats aquest dimecres i dijous està tenint un seguiment poc majoritari entre el professorat dels centres educatius del municipi. L’INS Montserrat Miró és on el percentatge de mestres que s’han sumat a la mobilització és el més elevat, amb un 41% del total de la plantilla. Pel que fa a l’alumnat, la majoria dels poden sumar-se a la protesta -3r i 4t d’ESO i Batxillerat- s’hi han adherit a la protesta.

La plataforma Montcada en lluita, que aglutina professorat de diversos escoles i instituts del municipi, ha realitzat aquests dies una tasca de sensibilització amb assemblees als claustres de mestres per informar sobre els motius de la mobilització i copsar les opinions i suports a la protesta.

Reivindicacions

A nivell català, els representants sindicals han mantingut diverses reunions amb el Departament d’Educació de la Generalitat, amb acostament de posicions en algunes temes, tot i que en d’altres han quedat paleses les diferències entre ambdues parts. Segons fonts sindicals, la Generalitat està disposada a assumir algunes de les millores laborals, com l’equiparació de condicions dels professors d’FP i la recuperació del complement d’antiguitat als 6 anys enlloc dels 9 com en l’actualitat.

No hi ha acord en el reconeixement del deute de les retallades, ja que els sindicats volen que hi hagi el compromís d’abonar-lo quan hi hagi pressupost i el Departament considera que el supòsits anteriors ja permetrien revertir la pèrdua del poder adquisitiu dels últims anys.

Altres demandes del professorat són la retirada de l’avançament del curs escolar, que ja ha confirmat Educació, i del decret de plantilla que permet als directors triar el personal, fer un pacte d’estabilització per a tots els interins, que la reducció de dues lectives als majors de 55 anys entri en vigor el pròxim mes de setembre.

Demandes estudiantils

El Sindicat d’Estudiants ha fet un comunicat on considera que la situació de l’educació pública a Catalunya és “insuportable” i remarca com a problemes més importants la massificació de les aules, la manca de professorat i places d’FP i les dificultats per pagar algunes despeses de la universitat. L’alumnat reclama la gratuïtat total de l’educació, que sigui de qualitat i en català des d’infantil fins a la universitat, així com la destinació del 7% del PIB a Educació.

Serveis Mínims

Durant els dies de vaga, s’haurà de garantir la presència d’una persona de l’equip directiu i un docent per cada tres aules, mentre que a les llars d’infants haurà de treballar el 50% de la plantilla perquè es considera que és un col·lectiu vulnerable.

Per a l’espai del migdia, la Generalitat ha establert que els serveis mínims han de ser el 50% pel que fa al monitoratge del menjador, de la cuina i del servei d’acollida, així com a les extraescolars i en l’atenció de l’alumnat amb necessitats educatives especials.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari