Vallès Net recollirà signatures contra l’Ecoparc 2 i la crema de residus a la cimentera

El col·lectiu, que agrupa entitats de Montcada, Cerdanyola i Ripollet, ha presentat el seu full de ruta

Conejero, durant la seva intervenció amb motiu de la presentació de Vallès Net al Centre Cultural de Ripollet
Pilar Abián

Vallès Net, la nova plataforma ciutadana que agrupa col·lectius de Montcada i Reixac, Cerdanyola i Ripollet reclama a les administracions un altre model de gestió de residus que potenciï el reciclatge i la reutilització en contra dels tractaments finalistes, com ara incinerar o abocar. En aquesta línia, el col·lectiu han anunciat la recollida de signatures per exigir el tancament de l’Ecoparc 2 de Montcada i la transformació de la instal·lació en una planta sostenible de dimensions més petites; la finalització de la crema de residus a Lafarge i el tancament de l’abocador Elena, a Cerdanyola, entre d’altres.

Vallès Net, que es va presentar ahir a Ripollet, compta entre els seus integrants amb membres de la Plataforma Antiincineració de Montcada, l’AV de Can Sant Joan, la Favmir, la Plataforma Cerdanyola sense abocadors, Cerdanyola Via Verda, Compromís per Cerdanyola i Decidim Ripollet. Tots els col·lectius, que han treballat fins ara de forma individual les seves problemàtica directes, han decidit unir esforços per donar més força a les seves reivindicacions. Quant a l’Ecoparc 2, Vallès Net va denunciar els problemes de pudors que afecten els veïns de Ripollet així com l’incompliment dels acords que van prendre les administracions quan es va construir la planta. “Es va dir que la instal·lació de l’Ecoparc-2 era  l’alternativa a la incineració de residus a la Ferreria,  ara, en canvi, es torna a incinerar a Montcada i, si bé el protocol signat entre l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’Ajuntament preveia que les bales que sortissin de l’Ecoparc no anirien a para als pobles veïns, tanmateix s’estan derivant als abocadors de Cerdanyola”, van criticar els portaveus del col·lectiu.

L’informe fet públic per la Universitat Rovira i Virgili el passat mes de juny alertant sobre la contaminació detectada al voltant de la instal·lació també preocupa Vallès Net que exigeix a la Generalitat un altre estudi independent que avaluï la situació de l’entorn des d’un punt de vista mediambiental.

 

Moviment contrari a incineradores i abocadors

A Cerdanyola la problemàtica se centra en l’existència de 17 abocadors de residus, un dels quals, l’Elena, acull més de 600.000 tones inerts, la majoria provinents de residus de l’Ecoparc 2. “Fins al 2006 no sabíem que estiguessin contaminant el subsòl”, va dir ahir Rosa Guallar, de l’associació Cerdanyola Via Verda.

En nom de la Plataforma Antiincineració Montcada, José Luis Conejero, va qualificar de “nefasta” la gestió dels residus que es fa a Catalunya. “El més greu de tot –va dir- és que la Generalitat dóna el permís per fer activitats que afecten la salut de les persones, com ara la crema de residus a cimenteres, avantposant els interessos empresarials als de la ciutadania”.

Vallès Net reconeix que canviar les actuals polítiques de tractament de deixalles no és fàcil però entén que cal iniciatives valentes, en la línia del que promou el moviment Alternativa Catalana Residu 0 que aposta per la reducció en origen, uns mètodes de selecció més eficients i el desenvolupament mesures com una nova llei d’envasos. “Nosaltres no estem només per resoldre el que ens afecta; no volem cap d’aquestes instal·lacions ni als nostres municipis ni enlloc”, va dir Guallar.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari