‘Volem desenvolupar un Pla de Promoció de la Cultura Popular’
Albert Carandell, regidor de Cultura i Patrimoni, Infància i Joventut, LGTBI+ i Turisme, parla de la seva gestió
El seu somni des de la infància és ser alcalde del municipi. De moment, amb només 22 anys, Albert Carandell (PSC) ja ha aconseguit ser el regidor més jove de l’Ajuntament, tasca que compagina amb el doble Grau de Dret i Gestió i Administració Pública a la UB. Membre de la Colla de Gegants de Montcada, és un gran apassionat de la cultura popular.
Com ha viscut la responsabilitat d’assumir la Regidoria de Cultura i Patrimoni?
M’he trobat amb un bon equip tècnic, però també amb una certa inèrcia que se suma a la limitació dels recursos econòmics. El primer que vaig constatar és l’antiguitat i la falta de manteniment d’alguns equipaments culturals. En els casos de l’Auditori Municipal i del Kursaal hem hagut de restringir els seus usos perquè no compleixen els requisits tècnics que necessiten les companyies de teatre per actuar-hi. És per això que només hi podem programar xerrades, assemblees i propostes de petit format. De totes maneres, estem intentant solucionar algunes de les mancances que presenten aquests espais, així com el Teatre Municipal, que el pròxim mes de juny complirà 10 anys.
‘Destinarem un espai de la Casa Larratea a exposar de forma permanent l’obra de Joan Capella’
Montcada disposarà aviat d’un nou equipament, la Casa Larratea.
Sí, les obres de reforma ja estan en la recta final, però encara no tenim data d’inauguració. Apostem perquè aquest edifici patrimonial sigui un espai artístic de referència, traslladant-hi els cursos de l’Escola d’Art Municipal –que actualment es fan a la Casa de la Vila– i obrint-lo a persones amb inquietuds creatives. També destinarem un espai per exposar de forma permanent l’obra de Joan Capella.
Vostè és un gran defensor de les tradicions i la cultura popular.
Durant aquest mandat, volem desenvolupar un Pla Local de Promoció de la Cultura Popular perquè hi ha tradicions que sense la intervenció de les administracions no podrien sobreviure. Volem comptar amb l’opinió de les entitats d’aquest àmbit i fer un pas més enllà per protegir-les com a part del nostre patrimoni immaterial. També volem que tinguin més protagonisme a les pròximes edicions de la Festa Major.
Satisfet de com es va desenvolupar el Carnaval i la Rua?
Sí. Vam patir molt per la pluja però, finalment, tot va sortir bé. Valorem molt positivament tant la Rua, com el Sambòdrom i el ball posterior, que hem recuperat després de 10 anys sense fer-se. Ens consta que més de 300 persones van participar a la festa a l’Espai Poblet. També vull destacar que hem recuperat a la Rua la presència del rei Carnestoltes i la seva cort, interpretats per actors i actrius de l’Aula Municipal de Teatre.
Es mantindrà la mostra de grups locals Montcada a Escena?
Volem que Montcada continuï sent un referent del teatre amateur i estem treballant per mantenir viu el projecte que va iniciar fa més de 15 anys el tècnic de Cultura Climent Sensada, que s’acaba de prejubilar.
‘Estem en converses amb l’AMB per aconseguir finançament per construir bucs d’assaig a Montcada’
En l’àmbit d’Infància i Joventut, quines són les prioritats?
Volem potenciar el Punt d’Informació Juvenil i la resta de serveis que ofereix l’Espai Jove Can Tauler, un equipament que s’ha quedat petit, però que haurem de mantenir uns anys més perquè la construcció d’un de nou és inviable ara per ara. Estem treballant perquè Montcada disposi de bucs d’assaig, una mancança que s’arrossega de fa molts anys i que obliga els grups locals a marxar fora per assajar. Estem en converses amb l’AMB per aconseguir part del finançament. També hem iniciat la tramitació i el debat del nou Pla Local de Joventut i estem estudiant crear un Carnet Jove perquè el jovent de Montcada pugui gaudir d’avantatges.
La separació d’Igualtat i Feminisme dels temes LGTBI+ va ser qüestionada.
L’objectiu era potenciar l’atenció a aquest col·lectiu, treballant de forma coordinada i compartint personal tècnic. La bona notícia és que pròximament disposarem d’un Servei d’Atenció Integral a les persones LGTBI+ gràcies al conveni que signarem amb la Generalitat. Això permetrà ampliar els dies i l’horari del servei que presta actualment l’Observatori contra l’Homofòbia. També volem reactivar la Taula LGTBIQ+, formada per activistes i entitats, perquè entenem que la seva tasca de pedagogia social és necessària.
Què proposa en l’àmbit de Turisme?
També vam separar aquesta temàtica de la de Comerç per donar-li una major rellevància a la projecció de la ciutat. Estem en converses amb la Diputació de Barcelona per elaborar un Pla Estratègic de Turisme a Montcada amb l’objectiu de donar a conèixer el nostre patrimoni vinculat al món de l’aigua i el ferrocarril, a més del nostre entorn natural.