Xavier Albertí reclama la creació d’una companyia de teatre clàssic català

El reconegut director d’escena protagonitza la conferència mensual organitzada per l’Aula MiR

Xavier Albertí va captivar el públic assistent a la conferència
Berta Barcons

Classe magistral sobre el teatre català del director d’escena, actor i compositor Xavier Albertí organitzada ahir a l’Auditori per l’Aula MiR d’Extensió Universitària. Qui va ser director artístic del Teatre Nacional de Catalunya des del 2013 al 2021 va parlar sobre la funció del teatre i el valor que aquesta disciplina artística té per a la societat des del punt de vista del patrimoni cultural. És per això que Albertí va reivindicar la necessitat que l’administració pública inverteixi en teatre i contribueixi a recuperar les obres escrites en català des de mitjans del segle XIX i fins a mitjans del segle XX entenent que són les que permetrian consolidar l’existència d’una tradició vinculada a la llengua.

“A diferència d’altres països, a Catalunya, des del segle XVI a mitjans del XIX no es va escriure teatre en català. Amb la Renaixença, a partir de la dècada 1860, es creen moltes obres que expliquen les convulsions polítiques del moment, prèvies i posteriors a la I República (1873) i que avui dia serien plenament vigents i ens ajudarien a entendre moltes coses del que ara està passant en la relació amb Espanya”, va assenyalar Albertí, qui va parlar d’autors referents com Frederic Soler (Pitarra), Josep M. de Sagarra o Santiago Rusiñol.

Si volem ser una nació cultural, hem de recuperar i promoure el nostre patrimoni i el teatre en forma part

Xavier Albertí

El fet que bona part de les creacions que es van fer des de mitjans del segle XIX i fins al 1939 –quan es va tornar a prohibir el català– siguin desconegudes o poc representades avui dia perjudiquen la tradició teatral i cultural del país, en opinió del director. “Si volem ser una nació cultural, hem de recuperar i promoure el nostre patrimoni i el teatre en forma part”, va dir Albertí, tot reclamant la creació d’una companyia de clàssic català finançada amb fons públics que assumeixi l’encàrrec de promoure la recuperació d’aquest llegat.

Futur optimista

Malgrat la inexistència d’una política cultural que garanteixi la protecció del teatre en català, el ponent es va mostrar optimista sobre el seu futur atenent a la qualitat de les produccions que es fan en l’actualitat i a l’extensa xarxa de teatre amateur existent. En aquest sentit, Albertí va destacar el paper del Teatre Lliure, fundat l’any 1976, com a escola de grans intèrprets com Anna Lizaran o Lluís Homar.

L’Aula MiR complementarà la conferència organitzada ahir amb una sortida teatral per als seus associats i un taller d’introducció a aquesta disciplina artística.

Deixa un comentari