Alcoberro defensa la figura del pensador català “oblidat” Sunyer i Capdevila

El filòsof barceloní va parlar ahir a Montcada sobre ateisme, convidat pel Cercle Cultural

El filòsof i professor de la Universitat de Girona i la Universitat Oberta de Catalunya Ramon Alcoberro va defensar ahir a Montcada la figura de Francesc Sunyer i Capdevila, un pensador català de final del segle dinou que en el seu llibre Dios va fer una reflexió força trencadora sobre l’ateisme a Catalunya en la seva època, en la que fugia del tòpic que el pensament català tingués influències carlistes o catòliques sinó més aviat de la corrent positivista.

Alcoberro va oferir ahir al vespre una xerrada al Cafè de Montcada, convidat pel Cercle Cultural i, en primer lloc, va dir que actualment la paraula ateisme és difícil de definir perquè “la fe s’ha transformat”. (A la imatge, Alcoberro, a la dreta, amb Montse Madurell, del Cercle Cultural). El professor va repassar la història de l’ateisme des de l’antiga Grècia fins l’actualitat i va parlar d’alguns de filòsofs com Xenòfanes, que va criticar la teoria antropomòrfica de Déu, dient que “si els cavalls tinguessin Déu segur que tindria forma d’animal”. De Sòcrates va recordar que va descobrir “una fe més emocional que no pas política” i sobre Epicur va citar la seva teoria, que deia que “si Déu causa mal, o és impotent o no existeix”.

Ramon Alcoberro també va repassar el cristianisme i l’època de la Il·lustració, en la que es substitueix la raó per la religió. Sobre Sunyer i Capdevila– que va ser ministre a la Primera República– Alcoberro va destacar que va caure en l’oblit per mostrar una teoria trencadora en la seva època. Segons Alcoberro, el seu oblit també el va propiciar, anys després en l’època de la Renaixença, “el fet que no fos especialment catalanista”. Ramon Alcoberro és l’autor de llibres com “L’utilitarisme” i “L’home que mira”, a més de col·laborador de Catalunya Ràdio.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari