Antonio Serrano: “Un microrelat ha d’extreure la fantasia d’allò quotidià”

L’autor ha presentat a Montcada el seu primer llibre de ficció

L’escriptor gadità Antonio Serrano va presentar ahir divendres, 15 d’octubre, a la Casa de la Vila el seu primer llibre de ficció. ‘Fuera pijamas’, editat per Debarris, està format per 80 microrelats i la publicació d’aquest volum era una part del premi del concurs ‘El Basar’ de Montcada Comunicació que l’autor va guanyar al 2009, en la cinquena edició, conjuntament amb el premi en metàl·lic de 2.000 euros. Els textos que apareixen al llibre tracten temes diversos i els denominadors comuns són el sentit de l’humor i la doble lectura on “el fonamental és la convivència entre allò quotidià i la fantasia; que dins d’una situació quotidiana s’enquisti alguna cosa perquè al final el microrelat es vegi d’una altra manera”. Serrano (Cadis, 1965) és professor de Filologia Llatina a la Universitat de Cadis i la influència de la seva formació clàssica és present en textos que apareixen al llibre com ‘Peluquería Las Vestales’ –on es recrea el protocol dels antics sacrificis– ‘La orieta del sueño” –que parla del mite de Selene i Endimió– o ‘El autobús circular”, el text amb el qual va obtenir al 2009 el Premi de Microrelats i evoca el mite de Caront representat per un conductor d’autobús. “La meva formació clàssica és evident però malgrat la seva influència, tampoc no vull que les meves obres de ficció es converteixin en un apèndix de la meva professió i per això introdueixo referències clàssiques de forma mesurada”. Segons l’autor, un microrelat ha de ser “breu i impactant” i assegura que les quatre primeres paraules són clau per atrapar el públic: “Quan s’acaba de llegir un microrelat, el lector ha de tenir la sensació que alguna cosa se li escapa, el que obliga a una segona lectura”.

 

L’escriptora i crítica literària Sònia Hernández –qui ha format part del jurat del certamen durant les seves sis edicions– va recomanar ahir a l’acte que es llegeixi “Fuera pjamas” amb tranquil·litat “per adonar-nos que tot cada paraula està molt pensada i estudiada, els textos tenen influència clàssica i d’autors contemporanis, es nota el bagatge com a filòleg de l’autor i s’ha de buscar tota aquesta simbologia”. Hernández va destacar trets dels textos de Serrano com la melangia, haver sabut trobar i mostrat al lector “l’angle de l’horror” i la incorporació de l’humor “subtil” als seus textos, destacant l’obra ‘Energúmenos’. Per la seva banda, el gerent de Montcada Comunicació, Lluís Maldonado, va aprofitar l’acte per fer balanç del Premi, que va qualificar com “experiència enriquidora i inoblidable, que també ens va servir per donar impuls a la ràdio perquè el microrelat és un gènere que s’adequa molt a aquest mitjà”. Maldonado va recordar que a casa del context econòmic actual s’ha aturat la setena edició del certamen “que esperem que sigui temporal, ara ens toca fer un replantejament i esperem poder tornar a convocar el Premi”. A aquesta situació es va referir també en la seva intervenció l’alcaldessa de Montcada i Reixac, M. Elena Pérez (PSC): “Tinc un gust agredolç perquè a hores d’ara el Premi no continuï endavant, però esperem que pugui tornar a veure la llum”. L’edil va felicitar l’autor pel volum, el jurat i l’equip de Montcada Comunicació.

 

L’acte va acabar amb la lectura d’alguns dels microrelats inclosos a ‘Fuera Pijamas’, per part de l’autor. La portada del llibre és obra de la montcadenca Jessica Vega, de 17 anys, que durant el primer semestre de l’any va fer pràctiques a Montcada Comunicació. El volum està a la venda, al preu de 10 euros.

Seccions:

Deixa un comentari