Arqueòlegs i voluntaris troben nous habitatges al jaciment de Les Maleses

Les excavacions efectuades durant el juliol del 2006 al jaciment ibèric de Les Maleses –al Pic Candeler, a la Seralada de Marina– han descobert tres nous habitatges i confirmen que les cases es construïen al llarg d’un carrer central amb poques vies que el creuessin de manera transversal. Al costat d’un d’aquests habitatges s’ha trobat […]

Les excavacions efectuades durant el juliol del 2006 al jaciment ibèric de Les Maleses –al Pic Candeler, a la Seralada de Marina– han descobert tres nous habitatges i confirmen que les cases es construïen al llarg d’un carrer central amb poques vies que el creuessin de manera transversal. Al costat d’un d’aquests habitatges s’ha trobat un mur i una estructura semicircular que fa pensar els arqueòlegs que aquesta casa té una continuïtat, però aquesta incògnita es desvetllarà en la pròxima campanya d’excavació. De les restes de ceràmica que s’han trobat a Les Maleses ha aparegut una llàntia denominada campaniana, recoberta de barnís negra, que és de gran interès científic perquè, segons els especialistes, és una de les poques d’aquestes característiques que s’ha descobert a Catalunya.
Aquestes són les principals conclusions sobre les excavacions que van presentar el 22 de març a la Casa de la Vila la directora del Museu Municipal, Mercedes Durán, i els arqueòlegs Gemma Hidalgo i Daniel López. Els treballs es van fer durant la primera quinzena del juliol del 2006 i hi van participar estudiants de l’IES Montserrat Miró de Montcada, de l’IES Alella i de la Universitat de Barcelona. La superfície total en la que s’ha treballat és de 177 m2, dividida en dues parts. El denominat sector 500 és de 91 m2 i el sector 600, de 75 m2. Els dos habitatges localitzats al sector 500 són de dimensions reduïdes, d’uns 15 m2, mentre que la del sector 600 és més gran, amb 57 m2. A la presentació, Mercedes Durán va avançar que “per a la pròxima campanya d’excavacions, la de l’estiu vinent, es començarà a treballar sobre la zona central del jaciment i també s’intentarà localitzar l’entrada”, una actuació que es fa a través del Pla Director de Les Maleses.
El programa d’excavacions analitza dues vessants. D’una banda, l’urbanisme, una feina que dirigeix l’arqueòloga Gemma Hidalgo, que va explicar que pocs dies abans d’acabar la campanya van localitzar dues estructures noves a la zona 500, que resten pendents per l’estiu vinent. Aquestes cases estan situades a la zona nord del jaciment. L’altra vessant d’anàlisi de les excavacions són les restes materials, que després de la campanya de l’estiu es porten al laboratori per fer la investigació. L’arqueòleg Daniel López va destacar que aquest any s’han continuat localitzat moltes restes de ceràmica i destaca especialment una llàntia campaniana.
El cost dels treballs d’investigació els assumeixen l’Ajuntament de Montcada i Reixac i el Consorci de la Serralada de Marina. El director del Consorci, Lluís Velasco, va dir a la presentació que la feina que es du a terme des del municipi és de gran rigor científic i pedagògic.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari