Cinc generacions ballant gitanes amb La Unió de Mas Rampinyo

Núria i Júlia, de 9 anys, continuen la tradició iniciada pel seu rebesavi

Antònia Sarrà, amb el seu fill, les netes i les besnetes, a la plaça Salvador Espriu de Mas Rampinyo.
Laura Grau

A Mas Rampinyo, el ball de gitanes té una llarga tradició i són moltes les famílies que generació rere generació han practicat aquesta dansa, present als municipis vallesans des de final del segle XVIII. La família Casajuana Sarrà té constància documental que són cinc les generacions que han ballat gitanes amb La Unió des dels anys vint del segle passat.

L’iniciador va ser Pere Sarrà Ribas –fill del propietari de part dels terrenys on es va construir la seu de l’entitat–, que va encomanar aquesta afició a la seva filla Antònia Sarrà. Als seus 91 anys, encara recorda els trajectes en carro que feia amb la colla per participar en les ballades que s’organitzaven per Quaresma a pobles del voltant com Cerdanyola, Parets i Ripollet. “Ballant gitanes també vaig conèixer el meu marit, Jaume Casajuana”, rememora l’Antònia, qui destaca que era habitual­ que es formessin parelles dintre de les colles.

Concursos i premis

Un dels dos fills d’aquesta unió, Sebastià Casajuana Sarrà, va continuar la nissaga de balladors. Recorda especial­ment la victòria de la seva colla al Vè Concurs de ball de gitanes del Vallès, celebrat al Palau d’Esports de Sabadell l’1 de maig de 1973. “En tornar al barri, en plena festa major, el públic de l’envelat ens va rebre amb grans aplaudiments. Era com si haguéssim guanyat la Champions League”, explica amb emoció.

Trobades internacionals

Les filles de la seva germana Angelina, Iolanda i Cristina Carrión, van seguir la tradició, convertint-se en la quarta generació. “Jo hi vaig formar part en l’etapa que la colla va participar en trobades internacionals”, explica Iolanda, qui destaca els intercanvis culturals amb grups de dansa d’altres països com França, Bulgària i Grècia. Cristina conserva un record entranyable de la participació de la colla a la cerimònia inaugural dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992 i en una cavalcada de Reis.

Cristina Carrión, ballant a l’antiga Aismalibar als 90

Les dues germanes estan orgulloses que les seves filles respectives, Núria i Júlia, de 9 anys, estiguin aprenent a ballar gitanes amb el qui va ser el seu professor, Joan Monclús. “La seva tasca és clau per conservar i divulgar aquesta tradició, però cal que s’engresquin més infants perquè encara són poquets”, diu Cristina. Les dues cosines assagen els diumenges a la tarda amb la colla dels petits i ja han actuat en tres ocasions a la Festa Major de Mas Rampinyo.

Iolanda Carrión, amb la seva filla Núria i la seva neboda Júlia, en una de les primeres ballades per Festa Major

Deixa un comentari