David Valle, de Maçanet de la Selva, guanya amb un conte sobre la fragilitat de l’existència

El premi finalista recau en Enric Casanovas, de Mataró, amb una història de suspens sobre el valor de la vida

David Valle Garcia, de Maçanet de la Selva, ha guanyat la quinzena edició del Premi de Narrativa Curta Ateneu Domingo Fins, dotat amb 650 euros, amb el conte titulat ‘New York, New York’. Enric Casanovas Bertran, de Mataró, va ser finalista amb l’obra ‘Morir com un gos’. El premi es va fallar ahir la nit en el decurs d’un sopar literari fet a la sala gran de l’Abi que va congregar una seixantena de persones. Valle té 33 anys, és llicenciat en Geologia, treballa com administratiu, i va començar a escriure fa 6 anys. El premi de l’Abi és el cinquè que rep a aquest any després de participar en diferents concursos literaris d’arreu de Catalunya. “Estic molt content perquè guardons com aquest m’animen a continuar escrivint i a pensar que no ho faig del tot malament”, va dir l’autor. El conte premiat narra la història d’un exitòs agent de borsa català instal·lat a Nova York que, un bon dia, veu com la seva confortable vida trontolla per un seguit de malentesos que el portaran a situacions límit. “He volgut reflectir la fragilitat de les nostres existències i, com, en un moment donat la nostra vida pot donar un gir de 180 graus”, va explicar Valle.

Per a l’autor finalista, que treballa com agent comercial, el guardó del’Abi –dotat amb 350 euros– és el vuitè que obté en la seva trajectòria com escriptor aficionat. “Escric a les estones que em deixen lliure la feina i les obligacions familiars, perquè és una activitat que m’aporta molta satisfacció”, va explicar. El seu conte té com a punt de partida l’atropellament d’un gos llop a la carretera per part d’un agent comercial que decideix seguir el seu camí i no prestar ajuda a l’animal. Al dia següent la policia el detè com a presumpte autor de l’atropellament d’una persona. Segons Casanovas, “la història conté altes dosis d’intriga i suspens i també un missatge, qualsevol vida és valuosa per insignificant que pugui semblar”. El jurat, format per Elisa Riera, Teia Compte, M. Teresa Salvador, Neus Vinyals i Maika García, va destacar la qualitat de les obres presentades, una trentena, i la seva procedència diversa que abasta també el País Valencià i les Illes Balears. Només dues obres són d’autors montcadencs.

El sopar va estar marcat per la defensa de l’ús social de la llengua amb les intervencions de David Vila, editor del llibre que recull les cinc primeres edicions del Premi, i el voluntari lingüístic Àngel Solà, promotor dels grups de conversa ‘Xerrem’ que es fan a l’Abi. Vila va advertir que el coneixement del català creix però no el seu ús social, fet que va atribuir a l’actitud de molts catalanoparlants que, de manera automàtica, es passen al castellà quan algú se’ls adreça en aquest idioma. “El 95% de la població del Principal declara que entèn el català, per tant, hem de canviar el xip i fer l’esforç de parlar-lo sempre”, va dir Vila. Solà, vinculat a la Coordinadora d’Associacions per la Llengua (CAL), va deixar constància del gran interès de molta gent nouvinguda d’aprendre el català i les dificultats que sovint tenen per practicar-lo en la seva vida quotidiana, especialment quan l’interlocutor percep que és de fora. “Això pot causar que l’aprenent se senti discriminat o, fins i tot, que no vegi la necessitat d’aprendre’l”, va remarcar. El sopar va ser amenitzat per l’actuació musical de Pere Mercader, al piano, i la cantant, Marta Trujillo, membres del grup Itaca Band, de Montcada i Reixac.

 

Deixa un comentari