De lampista jubilat, a actor

Pep Sarrà ha fet el seu debut cinematogràfic als 72 anys a ‘Seis días corrientes’, de Neus Ballús

Pep Sarrà al volant, al costat de Moha i Valero en una escena de 'Seis días corrientes'

El montcadenc Pep Sarrà Sagalés és un dels tres protagonistes del documental ‘Seis días corrientes’, dirigit per Neus Ballús, que reivindica la classe treballadora i assenyala el rebuig a la diferència i al racisme, sovint integrat de forma insconcient. La tercera película de la cineasta catalana està interpretada per actors no professionals com Sarrà, capaços d'enfrontar-se a una ficció sobre les seves vides amb una naturalitat sorprenent. El film es pot veure aquests dies a diverses sales de Barcelona després que s’estrenés aquest estiu amb èxit, guanyant el premi de cinema social de Locarno, a Suïssa.

Sarrà, que actualment resideix a Tiana, gaudeix des de fa anys de la seva jubilació després d'exercir com a lampista durant 30 anys al negoci que la família té a Mas Rampinyo. Al film comparteix el pes de la història amb dos lampistes en actiu, Mohamed Mellali i Valero Escola. La pel·lícula relata el dia a dia de la vida de Moha, Valero i Pep, treballadors d’una petita empresa de lampisteria a la perifèria de Barcelona. Durant una setmana, Moha, el més jove, haurà de demostrar que està preparat per substituir Pep, que es jubila. Però Valero considera que Moha no dona el perfil i dubta que els clients acceptin un treballador marroquí a casa seva.


La pel·lícula relata el dia a dia de la vida de Moha, Valero i Pep, treballadors d’una petita empresa de lampisteria a la perifèria de Barcelona


 

Pep no s'havia posat mai fins ara davant d'una càmera, si bé va començar a fer teatre amateur a l’Abi fa 47 anys, al costat de Joan Dalmau, Sebastià Costa, M. Teresa Martínez o Joan Subatella i, en traslladar-se a Tiana, va continuar la seva afició teatral en aquesta població. Ha estat una experiència molt bonica i irrepetible”, reconeix a La Veu. El rodatge ha estat tota una experiència, s’ha allargat durant més de tres anys i la pandèmia ha postposat un any la seva estrena. “Des de fora t’imagines que fer cinema pot arribar a ser fàcil", diu amb ironia.

Un dels aspectes més lloats del film és la seva dimensió humana i natural. Els actors no han treballat amb un guió que havien de memoritzar, sinó amb pautes de la directora que els ha permès mostrar la seva faceta més espontània. “Ja vaig avisar que si em donaven un text el faria mal bé”, explica somrient, “ha quedat real, tal com raja”. “He quedat sorprès com la directora ha anat muntant les seqüències", relata Pep Sarrà que es mostra orgullós "de l'essència d'un film que no deixa indiferent l'espectador".


Els actors no han treballat amb un guió que havien de memoritzar, sinó amb pautes de la directora que els ha permès mostrar la seva faceta més espontània


'Seis días corrientes' de Neus Ballús es va endur al festival internacional de Lorcano el primer premi a la millor interpretació masculina exaquo per a Mohamed i Valero, així com el premi del públic. Al setembre es va endur l'Espiga de Plata i el premi del públic a la 66 Semana Internacional de Cine de Valladolid. També ha obtingut el premi Europa Cinemes Label, que atorga un jurat d'exhibidors a la millor pel·lícula europea. El film ha participat als festivals internacionals de Toronto, Corea del Sud i Londres i al gener optarà als Premis Feroz que es faran a Saragossa.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari