Dèria Teatre reivindica el paper de les dones en la defensa de la Segona República
La companyia recupera la figura de Marina Ginestà, una miliciana que va fer tasques de periodista i traductora a la reraguarda republicana
Militant d’esquerres i descendent de líders pioneres del cooperativisme i el feminisme a Catalunya, Marina Ginestà (Toulouse, 1919 – París, 2014) només tenia 17 anys quan es va produir l’aixecament militar contra la Segona República, el 18 de juliol de 1936. Una fotografia seva, feta tres dies després al terrat de l’Hotel Colon de Barcelona –amb el fusell a l’esquena i la mirada desafiant– es va convertir en una icona de la lluita antifeixista sense que la protagonista ho sabés fins que un periodista la va localitzar el 2008 a París.
Aquesta és la història que explica el nou muntatge del grup Dèria Teatre, estrenat ahir al Kursaal, en el marc de la mostra Montcada a Escena. Ginestà va dur a terme tasques de periodista i traductora a la rereguarda republicana i és una de les moltes dones que van participar activament en la defensa del govern legítim, però que van quedar invisibilitzades per la història. Corregir aquest error i posar en valor la seva tasca és l’objectiu del cicle ‘365 Dones l’any’ que el Teatre Nacional de Catalunya du a terme amb la col·laboració de companyies amateurs del territori.
Dirigida per David Velasco, l’obra és una lectura dramatitzada de textos que recorren la trajectòria vital de Marina Ginestà a partir de fotografies del seu àlbum personal, algunes de les quals són projectades a l’escenari. Destaca la força interpretativa de l’actriu Roser Alcázar, que encarna la jove revolucionària i els somnis d’una generació que volia canviar el món.