‘El fenomen de la immigració va suposar un gran trauma emocional’

L’escriptora Olga Merino parla de la seva darrera novel·la ‘La forastera’ al Club de Lectura de la biblioteca de Can Sant Joan

Olga Merino, durant la seva xerrada a la Biblioteca de Can Sant Joan
Fotos: Laura Grau

El suïcidi del pare d’un amic a la mateixa edat i el mateix dia que el seu progenitor va ser el germen de la novel·la ‘La forastera’ (Alfaguara, 2020), de la periodista i escriptora Olga Merino, que va decidir investigar aquest fenomen des de diferents vessants. La localització d’un estudi sobre algunes zones d’Andalusia, especialment aïllades, on la taxa de suïcidis era força elevada, va ser l’empenta definitiva perquè l’autora visualitzés la història d’Angie, una dona solitària que torna al poble de la seva família per retrobar-se amb el passat. El suïcidi d’un conegut terratinent farà aflorar antics secrets familiars. “El que més em va costar va ser trobar la veu de la protagonista, que els habitants del poble titllen de boja perquè la seva conducta se surt de la norma”, va explicar Merino en la trobada que va mantenir ahir la tarda amb el Club de Lectura de la Biblioteca de Can Sant Joan, que dinamitza Òscar Carreño.

‘El que més em va costar va ser trobar la veu de la protagonista, que els habitants del poble titllen de boja perquè la seva conducta se surt de la norma’

Olga Merino

Merino va reconèixer que hi ha experiències pròpies en la novel·la, especialment pel que fa a la seva condició de filla d’immigrants andalusos que van venir a Catalunya als anys cinquanta. “El fenomen de la immigració va suposar un gran trauma emocional, que no ha estat prou tractat en la literatura”, considera l’autora, que rescata de l’àmbit rural part del lèxic de les feines agrícoles i de la rica tradició oral d’aquella societat, seguint l’estela de Miguel Delibes, autor al que admira.

L’autora rescata de l’àmbit rural part del lèxic de les feines agrícoles i de la rica tradició oral d’aquella societat’

Guanyadora del Premi de la Real Academia Española a la Millor Creació Literària, ‘La forastera’ ha estat definida per la crítica com un western a l’Espanya oblidada, valoració que amb què coincideix l’escriptora. Durant el col·loqui, les components del Club de Lectura van elogiar la capacitat de Merino per evocar el paisatge del sud i les reflexions que planteja a la novel·la sobre la llibertat, la resistència humana a les adversitats i el pes dels orígens familiars.

Olga Merino i Òscar Carreño, durant la trobada amb el Club de Lectura de la Biblioteca de Can Sant Joan
Seccions:

Deixa un comentari