El jaciment ibèric Les Maleses disposava d’un espai per a activitats rituals
Aquesta és una de les principals conclusions de la investigació que ha dut a terme l’equip d’arqueologia del Museu Municipal
El que s’havia cregut que era un sistema de recollida d’aigües pluvials, localitzat l’any passat a la vessant est del poblat ibèric de Les Maleses, és en realitat un recinte dedicat a activitats rituals. Així ho confirmen els materials trobats al sector a la catorzena campanya arqueològica, que va dur a terme el Museu Municipal entre final de juny i mitjan de juliol, amb la col·laboració d’alumnes i exalumnes de l’INS Montserrat Miró i el suport econòmic del Consorci de la Serralada de Marina, els ajuntaments de Montcada i Sant Fost de Campcentelles i el CASB (Consortium for Advanced Studies in Barcelona). Aquestes conclusions van ser exposades a l'acte que va organitzar el Museu ahir la tarda a la Sala Institucional de la Casa de la Vila amb la presència de la directora del Museu Municipal, Mercedes Duran, l’arqueòloga Gemma Hidalgo, el regidor de Cultura i Patrimoni, Daniel Moly, arqueòleg de formació, la directora del Parc de la Serralada de Marina, Cinta Pérez, i el president del CASB, Juan José Romero.
El canvi d’hipotesi ve motivada pel descobriment d’una pilastra de 60 centímetres d’alçada, envoltada d’objectes rituals i situada prop d’un hemicicle fet a partir de retalls a la roca i orientat cap a l’est, on la gent podia seure i contemplar el ritual, la sortida del sol i l’equinocci de primavera, molt important en el calendari agrícola dels ibers. “El fet que el recinte estigui associat a un conjunt domèstic que va ser objecte d’un incendi ritual abans del seu abandonament, ens reafirma encara més en aquesta hipotesi”, va explicar Hidalgo. Duran va fer referència a alguns dels objectes localitzats, entre els quals destaca una arracada d'or en forma de mitja lluna, que usaven els homes, i un ganivet de ferro per a sacrificis. La directora del Museu va remarcar que l'espai no només era utilitzat per a ritus cerimonials sinó també per reunions de la comunitat. "Esperem aprofundir aquests aspectes en futures campanyes ja que són poc coneguts en el món ibèrico-laietà", va concloure, agraint el suport dels ajuntaments de Montcada i Sant Fost i del parc de la Serralada de Marina.
Moly va explica la primera fase de la museïtzació del jaciment que s'ha dut a terme, amb la instal·lació de quatre plafons que inclouen codis QR per accedir a la informació completa mitjançant dispositius mòbils. L'acte també va servir per presentar el darrer número de la revista de divulgació científica que edita el Museu Municipal 'Monte Catano'.