El Museu Municipal acull una exposició sobre l’ensenyament a la Segona República

L’equipament local és un dels 17 museus adherits a aquesta iniciativa de la Diputació de Barcelona. La mostra inclou una part específica dedicada a l’educació a Montcada i Reixac en aquest període històric

Un dels plafons que formen part de l’exposició ‘L’escola, llum de llibertat! La reforma de l’ensenyament a la Segona República’

El Museu Municipal de Montcada i Reixac és un dels 17 museus locals que acolliran fins a l’abril la mostra ‘L’escola, llum de llibertat! La reforma de l’ensenyament a la Segona República’. Es tracta d’una proposta del projecte Memòria en Xarxa de la Diputació de Barcelona i està organitzada per l’Oficina de Patrimoni Cultural, amb la col·laboració del Museu d’Història de Cerdanyola i el Programa de Memòria Democràtica de la Diputació. A Montcada i Reixac, l’exposició es pot visitar des d’aquest divendres i fins al 3 d’abril.

Primer projecte d’escola pública al municipi

La mostra consta de dos plafons, un sobre el paper de l’educació durant la Segona República i un altre sobre el primer projecte d’un sistema educatiu públic a Montcada i Reixac. El primer esbós d’un veritable projecte educatiu públic al municipi, que solucionés l’endarreriment en matèria educativa, va arribar al 1932, amb l’inici de la construcció del Grup Escolar Ignasi Iglésias, a l’actual plaça Lluís Companys.

Pilar Abián
La mostra també inclou un plafó sobre els inicis de l’escola pública al municipi
Pilar Abián

Al 1933, s’hi incorporen nous centres; el parvulari del carrer Sant Antoni, una escola unitària mixta a Can Sant Joan i una altra, a Mas Rampinyo. Al 1934, l’Ajuntament incorpora com a escola una antiga torre d’estiueig al carrer Balmes, amb tres classes per a nens i nenes. La mostra també destaca com entitats culturals del municipi, com l’Abi i La Unió de Mas Rampinyo, van col·laborar en el desenvolupament educatiu de Montcada i Reixac.

El contingut íntegre genèric i particular de cada població participant es pot consultar al web https://www.diba.cat/web/exposicions/escola-llum-llibertat, amb el detall sobre els materials exposats i tota la documentació recollida en el conjunt de la mostra. 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari