El Museu Municipal reobre les seves portes amb un discurs més entenedor i accessible per a tothom

La col·lecció medieval s’amplia amb el llegat del doctor Danilo Moncada Zarbo di Monforte i l’espai dedicat al món iber incorpora noves troballes

Una de les novetats és una maqueta del jaciment que les persones invidents poden tocar
Laura Grau
Duran mostra a Danilo Moncada la sala dedicada al món íber, que incorpora les últimes troballes
D'esquerra a dreta, Laura Campos, Mercedes Duran, Danilo Moncada i Mónica Martínez, a la nova sala dedicada a la família dels Montcada

El Museu Municipal ha reobert les seves portes després d’estar gairebé un any tancat al públic general amb motiu dels treballs de remodelació que s’hi han dut a terme. La intervenció ha servit per renovar el discurs museugràfic i redistribuir els espais amb un doble objectiu: donar visibilitat al material localitzat en les darreres excavacions arqueològiques al jaciment ibèric Les Maleses i incorporar les donacions fetes pel doctor Danilo Moncada Zarbo di Monforte, descendent de la branca siciliana d’aquesta família noble d’origen medieval. Així ho va explicar la directora honorífica del Museu, Mercedes Duran, a l’acte d’inauguració, fet ahir la tarda, amb la presència del noble italià, a més de l’alcaldessa Laura Campos i la regidora de Cultura i Patrimoni, Mónica Martínez.

Duran va agrair la donació del doctor Danilo Moncada, “que ha permès omplir un buït en la història medieval de Montcada” i va destacar l’aposta del Museu "per un discurs més entenedor i accessible per a tots els públics, especialment per als infants i també per a les persones amb alguna discapacitat visual i auditiva". A més de dibuixos i i·lustracions que recreen el poblat ibèric, una de les novetats destacades per al públic infantil són dos curtmetratges d’animació sobre Les Maleses i sobre la família dels Montcada. El programa ‘La mirada tàctil’, promogut per la Diputació de Barcelona, posa a l’abast de persones invidents maquetes i dossiers amb informació en el sistema de lectura Braïlle. “Tot plegat ens permet adaptar-nos als nous temps i continuar sent una finestra oberta al nostre passat”, va concloure Duran. 

Danilo Moncada va manifestar la seva gran estimació pel municipi, “perquè la història de la meva família va néixer entre aquestes valls” i va mostrar la seva admiració per la seva avantpassada Elisenda de Montcada, la darrera esposa del rei Jaume II, “un exemple de dona moderna i protectora de totes les dones, amb una idea de societat molt avançada a l’època en què va viure”. El noble italià va anunciar­ la cessió d’un nou document al Museu Municipal relacionat amb la concessió de terres i propietats a Sicília per part del Rei Pere IV d'Aragó a la família dels Montcada al segle XIV. Campos va tancar els parlaments elogiant la tasca del Museu Municipal des de la seva fundació, l’any 1982 “quan va assumir la protecció, conservació i divulgació del patrimoni local, contribuint a construir la nostra identitat col·lectiva com a poble i a esborrar l’estigma de ciutat de l’extraradi barceloní”.

El cap de setmana de la Festa Major de Montcada, els dies 19 i 20, s’organitzaran visites guiades a la nova exposició permanent del Museu Municipal. També s’aprofitarà la caminada popular a Les Maleses per fer una segona recreació històrica de la vida quotidiana al poblat, amb la participació d’alumnes de l’INS Montserrat Miró i voluntaris del Museu.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari