El passat de Montcada, a l’abast dels ciutadans

La primera fase del projecte inclou una vintena de plafons sobre elements patrimonials

D’esquerra a dreta, Mercedes Durán, María Elena Pérez i Daniel Moly, durant la presentació oficial dels plafons que senyalitzen diferents espais
Laura Grau

El projecte ‘El nostre passat, al teu abast’ ja és al carrer. Es tracta d’una iniciativa de senyalització del patrimoni cultural que pretén que la ciutadania conegui a fons el seu llegat cultural. El panell principal s’ha situat a la plaça de l’Església, espai que va acollir el 15 de juliol la presentació del programa, coor­dinat des de la Regidoria de Cultura i Patrimoni i el Museu Municipal, amb el suport de l’Àrea Territorial i la Regidoria de Comerç i Turisme. El plafó principal resumeix l’evolució urbana del municipi i inclou un mapa general per localitzar tots els elements d’interès del patrimoni cultural local.

En total hi ha 10 plafons d’àmbit, que resumeixen la història dels barris, altres 10 d’elements concrets i dos més de panoràmics, un ubicat a la llera del riu Besòs i un altre, a Reixac (Vallençana).Un dels objectius és superar les mancances a nivell informatiu que hi ha actualment al municipi, sense cap senyalització interpretativa als nuclis urbans –a excepció de l’entorn de Reixac i el poblat ibèric de Les Maleses (Serralada de Marina)– que indiqui quins espais han tingut rellevància històrica. “Estem molt il·lusionats amb la posada en marxa d’aquest projecte en el qual portem més de dos anys treballant; la màxima normalitat d’un poble és conèixer la seva història i el seu passat”, va expressar el regidor de Cultura i Patrimoni, Daniel Moly (CiU), qui va destacar la creació d’itineraris pels espais i edificis patrimonials més significatius. “Els panells s’han elaborat des d’una perspectiva molt didàctica i amb representació de tots els barris”, va indicar la directora del Museu, Mercedes Durán.  

 

El projecte es completarà amb la implementació de codis QR, que redireccionarà el visitant al web de la Regidoria de Cultura i Patrimoni i li permetrà accedir a audioguies en català, castellà i anglès, serveis que entraran en funcionament a la tardor. “Amb aquest projecte volem enfortir l’arrela­ment del veïnat i mostrar que Montcada i Reixac és un municipi amb una història prou interessant, fugint del mite que és una ciutat dormitori”, va concloure l’alcaldessa María Elena Pérez (PSC). Les autoritats van agrair la col·laboració de la Fundació Cultural, l’Abi, La Unió, les AV de Can Sant Joan i de Terra Nostra i una vintena de persones, a títol individual. Amb motiu de les Jornades Europees del Patrimoni Cultural, el 27 de setembre, el Museu organitzarà tallers familiars i rutes per diferents punts senyalitzats. També s’aprofitaran les festes majors de Can Cuiàs i de Terra Nostra per incloure-hi tallers i animacions­ de carrer sobre el tema.

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari