Carlota Pagès: ‘La música és capaç de millorar les nostres habilitats’
La investigadora montcadenca explica el misteri de la música des de la neurociència
Carlota Pagès, neurocientífica montcadenca graduada en biologia a l’UPF, va fer un resum de la seva tesi doctoral titulada “El misteri de la música explicat des de la neurociència” a la Casa de la Vila el passat divendres, convidada per la Regidoria Feminisme i Igualtat, en el marc del cicle “Visibilitzem les dones músiques de Montcada i Reixac”.
La investigació examina l’estructura de les melodies i investiga quines sensacions provoquen en el cervell humà. Així, la xerrada es va dividir en els orígens i la funció de la música, la diferència cultural que s’estableix amb ella, les emocions provocades a cadascú i, finalment, els efectes que té en el nostre dia a dia.
El doctorat tracta d’examinar l’estructura de les melodies i quines sensacions ens aporten
Un dels recursos que Pagès va utilitzar en la seva investigació és l’electroencefalografia, una tècnica que ens ajuda a entendre l’activitat del cervell en sentir els sons. Aquest afirma que el nostre cervell, segons la nostra educació i entrenament musical, en escoltar una melodia té unes expectatives sobre aquesta.
Pel que fa als seus efectes, l’estudi musical aguditza les nostres habilitats perceptives, sensoriomotores i cognitives, és a dir, la capacitat de memòria i el coeficient intel·lectual. “La música, a més de fer-nos gaudir, és capaç de millorar les nostres habilitats”, esmenta Pagès. En l’àmbit de la salut, “també s’han descobert aplicacions efectives, però és necessari invertir més en la recerca”, apunta.
La música, a més de fer-nos gaudir, és capaç de millorar les nostres habilitats
Al final de la xerrada, el públic va establir una conversa amb la ponent, compartint la seva experiència en el món de la música.
