‘El principal valor del Museu és que comptem amb la ciutadania com a aliada’

Amb motiu del 40è aniversari del Museu, parlem amb Mercedes Duran, directora honorífica del Museu Municipal i presidenta de l’Associació Amics del Museu.

Mercedes Duran, a l'exposició del 40è aniversari del Museu
Pilar Abián

-Com van ser els inicis del Museu Municipal?

L’embrió de l’actual Museu va obrir les seves portes el 1982 en un modest local del carrer Julio García. A diferència d’altres localitats, la iniciativa no va ser impulsada per cap institució, sinó per un grup de persones vinculades a l’INS Montserrat Miró i a la primera campanya arqueològica que es va fer al jaciment ibèric Les Maleses, l’any 1981. L’objectiu d’aquest equipament era tenir un lloc on guardar i exposar les troballes fetes en aquesta intervenció, que es van mostrar al públic per primera vegada a la Sala de plens de l’antic Ajuntament. Atenent la demanda del grup promotor, l’alcalde d’aleshores, Agustí Escorihuela, va cedir el local, un soterrani que va ser condicionat per albergar la nova col·lecció. Tot i que era un espai reduït i amb problemes d’humitats, va suposar un primer pas. El 1996 vam constituir l’Associació Amics del Museu i, dos anys després, el Museu es va traslladar al pis superior del mateix edifici, on va funcionar fins al 2003, any en què es van inaugurar les actuals instal·lacions.

Inauguració del Museu, l’any 1982, amb una joveníssima Mercedes Duran i l’alcalde d’aleshores, Agustí Escorihuela. Arxiu Museu Municipal

Què va suposar aquesta nova ubicació?

Aquest nou espai va suposar un salt de qualitat per trobar-se en un lloc cèntric, com el carrer Major, i en un edifici que acull altres serveis municipals i per on passen centenars de persones cada dia. L’eliminació de les barreres arquitectòniques i l’adaptació del discurs museogràfic a les diferents edats i a persones amb diversitat funcional també va suposar un pas endavant.

El Museu Municipal té un bon fons documental?

La col·lecció permanent no té res a envejar a la d’altres museus locals. A més, tenim la sort de comptar amb un equip d’investigació, que permet oferir novetats any rere any, especialment pel que fa al món íber, gràcies a les successives campanyes arqueològiques que fem al jaciment Les Maleses, però també sobre altres elements patrimonials, com la Casa de les Aigües. Actualment estem treballant en recuperar la història del Castell dels Montcada, que existia al cim del Turó, amb l’objectiu de posar en valor aquest element patrimonial ja desaparegut. Després d’una llarga investigació, disposem de força informació localitzada a diferents arxius oficials i ens trobem en situació de poder elaborar un bon material didàctic destinat al professorat dels centres educatius perquè puguin aprofundir en la importància de la baronia de Montcada.

Actualment estem treballant en recuperar la història del Castell dels Montcada amb l’objectiu de posar en valor aquest element patrimonial ja desparegut

Quan fa balanç d’aquets quaranta anys de feina, què destacaria?

El nostre principal valor és que comptem amb la ciutadania com aliada, especialment les persones que es vinculen al projecte arran del seu pas per l’INS Montserrat Miró i l’assignatura d’arqueologia. Són elles i les seves famílies les que ens han permetès alimentar el Museu i seguir creant comunitat al llarg d’aquestes quatre dècades. A això s’ha de sumar el suport institucional que hem tingut per part dels diferents governs que han passat per l’Ajuntament.

Quins són els reptes de futur?

El Museu ha d’ampliar el seu marc expositiu, però ho ha de poder fer en l’actual ubicació, que és la idònia per seguir complint la seva funció: guardar, protegir i divulgar la història de Montcada i el seu patrimoni, des de la proximitat a la gent, a la casa de tots que és l’antic ajuntament. He visitat museus amb unes instal·lacions fantàstiques, però pràcticament desertes perquè estan ubicades fora del centre urbà. Un altre repte serà incorporar les noves tecnologies per fer més atractius els continguts. No sé si ho arribaré a veure, però estic segura que el futur dels museus passa per aprofitar el metavers i les tècniques immersives, que ja es poden veure en algunes sales d’exposicions de Barcelona.

Sala d’exposicions del Museu Municipal originari, en un sòtan d’un edifici del carrer Julio García, on va néixer el 1982. Arxiu Museu Municipal
Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari