Els Amics del Museu presenten un projecte per recuperar la història del Turó i el Castell dels Montcada

Una investigació ha permès trobar la informació necessària per recrear fidelment com era la construcció medieval que s’alçava al cim

Imatge del Turó dels anys noranta (Arxiu/Santi Romero)
Arxiu/Santi Romero
Un grup d'estiuejants, al 1919, davant de la cova que existia al cim del Turó on, segons la tradició, va ser trobada la imatge de la Mare de Déu del Turó que es venerava al santuari (Fons XFB)
El cim del Turó de Montcada, amb les ruïnes de l'ermita de la Mare de Déu del Turó, que formava part del Castell dels Montcada (Arxiu ACM)

Els Amics del Museu han donat a conèixer un projecte per recuperar la història del Turó, amb especial atenció al Castell dels Montcada, conegut com 'L'invencible', una construcció de la que ja no queden restes arqueològiques, però sí referències documentals en diferents arxius de Catalunya i Aragó. Després de tres anys d'investigació, l'arqueòloga Mercedes Duran –directora honorífica del Museu Municipal– i l'historiador medievalista Iñaki Achurra han aconseguit trobar una gran quantitat d'informació sobre l'aspecte originari del castell i la seva evolució en el temps. "Amb el material que hem descobert, tant a nivell de topografia, com planimetria i documental, estem en condicions de poder reproduir amb gran fidelitat com era aquest edifici medieval", va assegurar Duran a la trobada amb entitats, associacions i persones de Montcada vinculades al patrimoni, que es va fer ahir la tarda de forma telemàtica.


"Amb el material que hem descobert, tant a nivell de topografia, com planimetria i documental, estem en condicions de poder reproduir amb gran fidelitat com era el Castell dels Montcada", va anunciar Duran


El projecte dels Amics del Museu és precisament elaborar un audiovisual en 3D que mostri els canvis que ha sufert el Turó i el seu castell al llarg de les diferents èpoques. El projecte es complementaria amb la creació d'una maqueta del Castell dels Montcada, que l'entitat proposa exposar al Museu Municipal, i un punt d'informació a la Font de la Mitja Costa, un dels camins principals d'accés al Turó. "És un projecte ambiciós, però que ja s'ha fet amb èxit a d'altres municipis que havien tingut castell", va assenyalar la investigadora, citant com a exemple la tasca de recuperació que ha fet Castellbisbal, al Vallès Occidental.

Paral·lelament als treballs d'investigació, que encara no han acabat, els Amics del Museu engegaran una campanya a les xarxes socials per donar a conèixer la iniciativa entre la població, especialment entre el teixit associatiu i educatiu de Montcada. "Volem aconseguir que sigui un projecte col·lectiu, que posi en valor el Turó de Montcada i la seva història mitjançant activitats i propostes divulgatives", va dir Gemma Hidalgo, dels Amics del Museu.

Per apropar el projecte al públic infantil i juvenil, l'il·lustrador montcadenc José Cubero, col·laborador habitual dels Amics del Museu, ha creat la Mírnia –que coincideix en les primeres lletres amb les sigles de Montcada i Reixac. Es tracta d'un personatge fantàstic inspirat en les nimfes que habiten les fonts d'aigua, presents al Turó i als seus voltants, com la desapareguda Font del Ferro, la Font de la Mitja Costa i la Font Pudenta.

La següent fase serà buscar finançament per fer realitat el projecte, que té un cost superior als 20.000 euros. L'entitat està valorant tres vies per aconseguir els fons necessaris: demanar subvencions a diferents administracions, fer campanyes de micromecenatge i temptejar el sector empresarial de Montcada. 

 

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari