Els Diables de Can Sant Joan celebren amb festa grossa el 30 anys del drac Joan

Aquest dissabte organitzen una trobada històrica amb la presència de 26 bèsties de foc

El drac Joan, construït per l'escultor montcadenc Gabriel Ruiz, va ser presentat públicament el 23 de juny de 1988 a Can Sant Joan
Cosme Oriol

La colla de Diables de Can Sant Joan organitza el 15 de setembre amb el suport de l’Ajuntament una trobada de bestiari per commemorar el 30è aniversari del drac Joan. L’escenari principal de la jornada serà el camí de la Font Freda, conegut com l’Espai Poblet, on es farà la primera plantada de les 26 bèsties de les 24 colles d’arreu dels Paï­sos Catalans que participaran a l’esdeveniment (12h). “Volíem que la xifra de bèsties arribés a les 30, perquè és l’edat que compleix el nostre drac, però finalment en són 26, xifra prou elevada com perquè puguem parlar d’una jornada històrica a Montcada en l’ambit de les mostres i trobades de cultura popular i tradicional”, ha explicat José Manuel Velasco, membre de la comissió organitzadora. 

A la tarda, les colles i les seves bèsties, juntament els músics, protagonitzaran una cercavila des de l’Espai Poblet fins al carrer Major i la plaça de l’Església,  on es durà a terme la segona plantada de bestiari (18h), a més de l’actuació dels Castellers de Montcada i Reixac i una tabalada. La jornada acabarà amb un correfoc en què prendran part les 26 bèsties convidades, que faran el recorregut a la inversa, des de la plaça de l’Església fins a l’Espai Poblet, passant pel pont de La Salle. Durant la cercavila, cada bèstia disposarà d’un espai específic de lluïment, on llençarà sis càrregues de pòlvora. Al final del trajecte, es farà una encesa conjunta i un castell de focs. Durant tot el dia, l’Espai Poblet acollirà un servei de barra amb menjar i beguda a preus populars per a les colles convidades i el públic general. També s’organitzaran activitats lúdiques i actuacions musicals a l’escenari des de les 12 fins a les 14.30h, hora en què hi haurà un dinar de germanor per a les més de 600 persones que integren les colles convidades. Al final del dinar es lliurararan els obsequis a les colles convidades i serà el moment dels parlaments.

 Aquesta és la primera vegada que Montcada acollirà un espectacle tradicional d’aquestes dimensions. El referent més similar, però de menor envergadura, va ser la trobada que va organitzar la colla local el 2013 per commemorar el 25è aniversari del drac Joan i en què van participar una desena de bèsties. Entre les convidades aquest any hi ha el Drac Blai, de Santa Coloma de Gramenet; La Diabòlica, de la colla de Sagunt; el Borinot de Foc i la Mulassa feixuga d’El Vendrell; l’Espanta-Rucs, de Sant Jaume dels Domenys; l’Espiadimonis, de La Verneda-Sant Martí; la Farfolla de la Sagrada Família i el Drac Dragut de Pineda de Mar.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari