Els participants exposen les seves inquietuds sobre els elements de patrimoni hidràulic

La Casa de les Aigües de Montcada i Reixac és el centre neuràlgic de les activitats

Alguns participants a la jornada, compartint experiències
Silvia Díaz

La vintena de participants a les I Jornades sobre els paisatges culturals de l’aigua al Pla de Barcelona han posat en comú aquest dissabte, 23 de març, al matí els seus coneixements i les seves inquietuds sobre el patrimoni hidràulic. Ho han fet durant un taller a la Sala del Maquinista de la Casa de les Aigües –on té lloc la jornada els dies 23 i 24, organitzades Pel Museu Municipal i el Centre Cívic i l’Associació Comisisó per la recerca i divulgació de la memòria de Trinitat Vella–, que forma part del programa que clourà demà. Les entitats locals que hi participen són la Fundació Cultural Montcada, l’associació per a la conservació de l’entorn i la recerca (Acer), a més de voluntaris de Collserola. Els assistents han respost quines són els principals elements patrimonials a la zona on viuen i quins són els principals reclams del Pla de Barcelona, una informació que es compilarà i es posarà en comú a través d’un espai a Facebook, amb l’objectiu de crear “el banc comú del coneixement dels paisatges de l’aigua”, en paraules del coordinador del taller, el tècnic Ignasi Mangue. La xerrada de l’historiador Manel Martín s’ha suspès i s’ha substituït per una visita guiada a l’exposició itinerant sobre l’aigua elaborada pel Consorci de Collserola, que ha conduït Montse López, d’Acer.

La jornada aquest matí ha començat amb la presentació a càrrec del regidor de Cultura i Patrimoni, Daniel Moly (CiU), qui ha destacat que la història de Montcada i Reixac ha estat sempre vinculada estretament a l’aigua, donat que ha estat una població que abastia Barcelona. “Malgrat la crisi, a la Casa de les Aigües ens trobem en un moment dolç ja que, no sense molt esforç, hem aconseguit finançament per continuar rehabilitant aquesta joia del nostre patrimoni”, ha manifestat l’edil, qui ha apuntat que al 2012, la Casa de les Aigües va rebre més de 2.000 visitants. La directora del Museu Municipal, Mercedes Durán, ha expressat que l’objectiu del servei que dirigeix és “conservar, protegir i difondre per gaudir del que hem rebut dels nostres avantpassats”.

Moly i Durán van participar també ahir divendres, dia 22, en la inauguració oficial de les jornades, al Centre Cívic Trinitat Vella de Barcelona, que va comptar amb la conferència ‘Els paisatges culturals de l’aigua’, a càrrec del professor de la UPC Carles Llop. El programa d’activitats continua a Montcada aquesta tarda amb dues visites guiades, una pel Rec Comtal i una altra treatralitzada, a la Casa de les Aigües. Demà a les 11h, l’ambientòloga Ana Romero, de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, oferirà a la Sala del Maquinista una xerrada sobre educació ambiental i a les 12h, Acer hi realitzarà un taller familiar inspirat en el joc de l’oca.

D’altra banda, l’AV de Can Sant Joan ha aprofitat els dos actes oficials per presentar les jornades sobre l’aigua per reivindicar que la millora del Rec Comtal formi part de l’agenda de recuperació dels elements patrimonials. Ahir i avui al matí, veïns han fet presència a l’entrada a les jornades.

Deixa un comentari