Els pobladors del jaciment ibèric sabien quan començaven les estacions de l’any

El Museu Municipal va presentar aquest dimecres la seva teoria sobre el calendari solar en el marc de la Setmana de la Ciència

La directora del Museu Municipal, Mercedes Durán, i l'astrofísic Alejandro Castro durant l'explicació del calendari solar del jaciment ibèric Les Maleses
Sílvia Alquézar

Els pobladors del jaciment de les Maleses, a la Serralada de Marina, podrien haver determinat el canvi d’estacions de l’any a partir de la sortida del sol i tenint com a referència quatre punts en l’horitzó. Aquesta és la teoria que el Museu les Maleses va presentar aquest dimecres a la Casa de la Vila en el marc de la celebració de la Setmana de la Ciència. Segons les investigacions, tot fa indicar que al poblat hi havia un observatori des d’on el sacerdot determinava les variacions solars, un factor molt important en la vida del món ibèric vinculada al culte a la natura i la necessitat de saber quan havien de començar les tasques agrícoles.

 

 

“Hi ha un espai obert al jaciment, sense construccions, des d’on es veuen a l’horitzó els quatre punts que els ibers podrien haver marcat com a referència per establir l’inici de les estacions”, va dir la directora del Museu Municipal, Mercedes Durán. Els arqueòlegs que dirigeixen les excavacions al poblat van organitzar el 21 de març d’aquest any un treball de camp al jaciment per constatar la seva teoria. L’astrofísic i professor de l’INS Montserrat Miró Alejandro Castro va ser l’encarregat de calcular, mesurar i establir els punts de referència. “Creiem que l’est està enmig de l’horitzó marí, el punt que determinava l’equinocci de primavera. Quan el sol surt el més al nordest d’aquesta referència, vol dir que estem al solstici d’estiu i, quan és més al sud possible, comença el solstici d’hivern”, va explicar Castro, qui considera que aquesta hipòtesi pot ser molt factible perquè és fàcil de recordar i de transmetre oralment.

El Museu Municipal presentarà al febrer de 2015 les conclusions de l’excavació arqueològica duta a terme aquest estiu al jaciment ibèric.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari