Ernesto Priego publica la seva primera novel·la gràfica que relata la vida de Jorge Semprún
El dibuixant montcadenc s’ha basat en el guió de Pepe Gálvez, una adaptació de la biografia del polític espanyol que va escriure Felipe Nieto
Quan li van proposar fer la seva primera novel·la gràfica sobre Jorge Semprún, Ernesto Priego (Barcelona, 1966) no tenia ni idea que la vida d’aquest intel·lectual, escriptor i polític fos digna d’una pel·lícula d’aventures.
Ho va descobrir després de llegir el guió escrit per Pepe Gálvez a partir del llibre La aventura comunista de Jorge Semprún, de Felipe Nieto (Tusquets Editores, 2014). “El text m’arribava amb comptagotes i vaig quedar parat del seu contingut èpic”, explica l’artista, que va dibuixar 96 pàgines per relatar les vicissituds del polític, que va estar empresonat en el camp de concentració de Buchenwald, va formar part de la resistència francesa i, posteriorment, va participar en la lluita antifranquista com a membre del PCE. El volum ja es pot trobar a les llibreries amb el títol Jorge Semprún, el hombre que arriesgó (Desfiladero, 2024).
Reptes creatius
Un dels reptes que va afrontar Priego va ser la manca de fotografies del Semprún jove i adult. “Només hi ha algunes imatges de la infància i l’adolescència, però res més fins que va arribar la democràcia i va esdevenir una personalitat destacada del PSOE, en la seva maduresa”, explica l’autor, qui creu que, finalment, aquest factor no té importància en el context de la novel·la. “Hem de tenir en compte que al camp de concentració el van apallissar i el van pelar al zero, o sigui, que tampoc devia tenir el seu aspecte habitual”, remarca Priego, que també ha hagut de fer un esforç de documentació històrica pel que fa al vestuari, les armes i els vehicles, en tractar-se d’una novel·la de no ficció.

Trajectòria
Priego té una llarga trajectòria com a caricaturista i dibuixant i, darrerament, no para de rebre encàrrecs. Recentment, ha participat en el volum col·lectiu Historias de fantasmas de la literatura universal (Maldragón), amb una adaptació d’un poema de l’autor veneçolà Ramón Sucre, i en la revista Serra d’Or, amb una història breu sobre Jesús. També s’ha convertit en el dibuixant de les noves aventures de Bill, el Largo, personatge creat per l’escriptor aragonès Edgar Max. El llibre il·lustrat Bill el Largo y la sangre de Nelson veurà la llum el pròxim mes de març gràcies al micromecenatge de 200 persones.