Es constitueix la Comissió Municipal de Patrimoni Cultural

El nou ens vetllarà pel respecte, la protecció i la divulgació dels elements patrimonials de Montcada i Reixac

La Torre Na Joana es troba al polígon de La Ferreria
Arxiu/Laura Grau
La Torre Na Joana, també coneguda com Torre Bombita, és un dels elements inclosos al Catàleg de Patrimoni

La Comissió Municipal de Patrimoni Cultural de Montcada i Reixac va celebrar el 15 de setembre, de manera virtual, la seva primera reunió de constitució. Es tracta d’un òrgan consultiu, contemplat al Pla Especial Urbanístic de Protecció i Catàleg del Patrimoni Arquitectònic, Històric i Ambiental de Montcada i Reixac (PEUPiC), que es va aprovar al maig del 2019, i que té la funció de vetllar pel respecte, la protecció i la divulgació dels elements patrimonials locals. L’Ajuntament traslladarà a la comissió tots aquells assumptes que puguin provocar incidències en el Patrimoni Cultural, per tal de sotmetre a debat o emetre el corresponent informe. El seu paper serà especialment important a l’hora de concedir llicències urbanístiques de projectes que puguin afectar alguns dels 112 elements que formen part del catàleg de patrimoni local. 

La comissió de Patrimoni està presidida per la regidora de Cultura, Maria Rosa Borràs, i compta amb la presència del president de l’Àrea Territorial, Jordi Sánchez; la directora tècnica de l’Àrea de Territori, Marta Bunyesch; el tècnic responsable del Museu Municipal, Adrià Soler; l’arquitecte Josep Lluis Gorina i l’historiador Jaume Alcázar, ambdós redactors del catàleg de patrimoni, així com un representant de l'Associació Cultural Montcada (ACM). La comissió, que es reunirà cada dos mesos, també podrà revisar, modificar o ampliar el PEUPiC, sigui a instància d’un particular o d’ofici del propi Ajuntament, convidar a les seves reunions a experts externs o entitats –sense dret a vot– i fer un seguiment dels projectes relacionats amb el patrimoni que el consistori vulgui endegar o valorar la possibilitat de demanar subvencions a entitats supramunicipals amb l’objectiu de restaurar elements integrats al catàleg.

La presidenta de la comissió i regidora de Cultura, Maria Rosa Borràs, ha encoratjat els seus integrants “a treballar per protegir el patrimoni local” i ha lamentat que la pandèmia de la Covid-19 hagi endarrerit la seva constitució fins a un any després de l’aprovació definitiva del seu reglament, que es va redactar amb una procés participatiu. Per la seva part, el president de l’Àrea Territorial, Jordi Sánchez, s’ha felicitat per la creació d’una comissió que “permetrà gestionar amb profesionalitat el catèleg de patrimoni que Montcada té aprovat des de l’any 2019".

 

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari