Es fan públiques les primeres imatges aèries del jaciment fetes des d’un dron

La campanya arqueològica 2015 ha localitzat un gravat lític d’un punyal com a botí de guerra i símbol de poder

La revista Monte Catano inclou a l'últim número un article sobre el poblat ibèric Les Maleses
José Cubero/Ridertoons
D'esquerra a dreta, Juan José Romero, Mónica Martínez, Laura Campos, Mercedes Duran i Gemma Hidalgo, durant la presentació de la campanya arqueològica a Les Maleses 2015 i la revista Monte Catano
Pedra sobre la qual s'ha descobert el perfil gravat d'un punyal del món celtíber

La peça estrella de la campanya arqueològica 2015 al jaciment ibèric Les Maleses és un gravat lític que reprodueix un punyal del món celtíber, concretament procedent de l'Alt Duero, a la zona de Sòria. Les primeres hipotesis apunten que es tractaria d'un botí de guerra que una família de l'aristocràcia va gravar sobre una pedra per commemorar una gesta i com a símbol del seu poder. Ho va explicar ahir la tarda la directora del Museu, Mercedes Duran, a la Casa de la Vila en l'acte de presentació de les conclusions de la darrera intervenció arqueològica, feta el passat mes de juliol i coodirigida per ella i la historiadora Gemma Hidalgo. Duran va destacar que aquest gravat "obre nous camins per interpretar la religiositat del món íber, de la qual encara en desconeixem moltes facetes".

El gravat va ser descobert sobre una pedra de 80 quilos localitzada a la nova zona del poblat que es va començar a excavar l'estiu passat. La campanya va ser especialment dura a causa de les elevades temperatures registrades al juliol i a la gran quantitat de sediments acumulats durant més de 2.000 anys. "La tasca de desbrossament va durar tres setmanes i ha permès trobar evidències d'hàbitat i objectes relacionats amb la vida domèstica, com fragments de recipients, vaixelles de taula i gerres", va explicar Hidalgo, qui està convençuda que la propera intervenció permetrà aprofundir molt més en la història de la nova superfície excavada. 

Un any més la campanya ha comptat amb el suport del Consorci del Parc de la Serralada de Marina, els ajuntaments de Montcada i Sant Fost de Campcentelles, i el CASB (Consortium for Advanced Sutdies in Barcelona), una institució que agrupa diferents universitats americanes i que envia estudiants per participar a les excavacions. Un dels seus responsables, Juan José Romero, va anunciar que l'estada a Les Maleses –"la més productiva de totes amb les que treballem"–s'inclourà dintre dels cursos de formació reglada dels seus alumnes. L'alcaldessa de Montcada, Laura Campos, va elogiar la feina feta i el gran interès que desperta el jaciment, pel qual van passar més de 2.000 persones en visites concertades durant el 2015. "Treballarem per tal que hi pugui haver una programació estable de visites tal com s'ha fet a la Casa de les Aigües", va anunciar Campos, acompanyada de la regidora de Cultura i Patrimoni, Mónica Martínez.

La de 2015 és la quinzena campanya arqueològica que s'ha dut a terme a Les Maleses de forma continuada i la primera en què s'han obtingut imatges aèries del poblat gràcies a l'ús d'un drone. Algunes de les espectaculars imatges formen part del vídeo que ha elaborat el Museu Municipal per explicar les principals troballes de l'actuació i agrair la tasca dels voluntaris, la majoria alumnes i exalumnes de l'INS Montserrat Miró. El vídeo es pot veure al link https://www.youtube.com/watch?v=6_RAAxyBuoE

Durant l'acte, també es va presentar el número 16 de la revista de divulgació científica 'Monte Catano', que inclou tres articles de temàtica local: un sobre paleontologia, un altre sobre el Rec Comtal i un altre sobre el gravat lític trobat en aquesta campanya.

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari