Es localitza una estructura singular que podria ser la casa d’un notable

Una resta ceràmica permet situar la cronologia del poblat cent anys enrere

El Museu Municipal ha presentat les conclusions de la darrera campanya arqueològica realitzada el passat mes de juliol al jaciment iber de Les Maleses, situat al punt més alt de la Serralada de Marina, conegut com el Pi Candeler. L’acte es va fer ahir la tarda a la Casa de la Vila, amb l’assistència de la directora del Parc de la Serralada de Marina, Cinta Pérez; el regidor de Patrimoni Històric de l’Ajuntament de Sant Fost de Capcentelles, Antoni Pinyeiro; la regidora de Cultura, Amèlia Morral, i les responsables del Museu, Mercedes Duran i Gemma Hidalgo.

 

Les actuacions que es fan cada any al jaciment, en què participen estudiants de l’institut Montserrat Miró i universitaris, permeten treure a la llum noves dades sobre les característiques del poblat des del punt de vista  urbanístic i organitzatiu. Una de les principals troballes de la campanya del 2009 és una estructura circular envoltada d’habitacions que, situada en un lloc privilegiat del jaciment, podria ser la casa-torre d’algun notable . “Si es confirma aquesta hipòtesi, estaríem parlant d’un element singular que no existeix en cap dels poblats ibers de l’entorn. Sí que n’hi ha a poblats més antics com el de Matarranya, a Terol”, va explicar Duran.  Un altre descobriment novedós fa referència a la cronologia del poblat de Les Maleses. Segons Hidalgo, “algunes restes ceràmiques, concretament la vora d’un morter trobada a la casa del ferrer, situa l’inici de l’ocupació del poblat al segle IV a.C, cent anys enrera del que pensàvem fins ara”. Els reptes de la campanya arqueològica del 2010 seran confirmar que l’estructura circular és una casa torre i continuar rebaixant paviment per trobar la fase d’ocupació més antiga del poblat.

 

 

Aquest estiu farà 10 anys que es van reprendre les excavacions del jaciment Les Maleses, gràcies al suport econòmic del Parc. La seva nova responsable, Cinta Pérez, va manifestar la voluntat de continuar subvencionant les campanyes d’excavacions i la seva satisfacció pel fet que l’Ajuntament de Sant Fost de Capcentelles, municipi on es troba part del jaciment, s’hagi implicat en les tasques de consolidació de les estructures localitzades fins ara. Pinyeiro es va mostrar molt interessat pel treball fet a la part de Montcada i per poder repetir l’experiència al sector de Sant Fost.

 

El Museu Municipal també va presentar ahir el número 10 de la revista de divulgació científica Monte Catano amb articles inèdits com el de Miquel sánchez sobre la nissaga dels Golfred de Reixac i un recull dels testimonis dels tallers de memòria històrica fets amb gent gran del municipi entre el 2008 i el 2009.

Seccions:

Deixa un comentari