Joan Subatella, senzillesa i sensibilitat al servei del teatre

Un llibre i una exposició repassen la vida personal i professional de l’actor montcadenc mort fa 15 anys

Gent mirant l'exposició que repassa la vida i l'obra de Subatella i que pot visitar a la Casa de la Vila
Laura Grau
Francesc López, parlant, acompanyat per Sebastià Costa, l'alcadessa i el regidor de Cultura i Patrimoni (d'esquerra a dreta)
Un membre del grup Teatrac, de l'Abi, Josep Lluís Jiménez, va llegir un text de Pere Quart
Una coneguda de l'actor va llegir un fragment de l'obra 'El retaule del flautista'
L'alcaldessa, María Elena Pérez, lliura un ram de flors a Paquita Cuesta, companya sentimental de Subatella durant els últims 10 anys de la seva vida

“En Joanet era una persona amb un gran cor que va lluitar tota la vida per aconseguir fer d’actor”, així va resumir Francesc López la figura de Joan Subatella i Mumbrú (Montcada i Reixac, 1925- Barcelona, 1996), durant l’acte de presentació de la seva biografia que va tenir lloc ahir la tarda a la Sala Institucional de la Casa de la Vila, plena a vessar de familiars, amics i coneguts de l’actor. Sebastià Costa, un dels seus amics més íntims, amb qui va fer multitud d’obres de teatre com a membre del grup escènic Arturo Calvo, de l’Abi, va destacar la qualitat humana de Subatella, “que va deixar un rastre de bondat durant tota la seva vida, donant-nos una lliçó de bonhomia a tots els que el vam conèixer”. Un altre actor coetani de Subatella i company d’estudis d’interpretació, Joan Dalmau –que actualment resideix a Sevilla–, va felicitar la iniciativa “perquè és un acte de justícia que Montcada reconegui un artista com ell”, paraules que va dir de part seva l’autor de la biografia.

Francesc López va explicar el procés de gestació del llibre, des que va sorgir la idea fa dos anys en un sopar d’antics membres del grup de teatre Arturo Calvo de l’Abi, del qual l’autor també va formar part, fins a les entrevistes amb familiars i amics directes i la recerca de documentació als arxius d’institucions com l’Institut del Teatre, on va estudiar interpretació. “La sorpresa que em vaig trobar és que Subatella va participar en una gran quantitat d’obres de teatre en català a les principals sales de Barcelona i també en una vintena de pel·lícules”. En l’àmbit del teatre, va treballar amb directors com Ricard Salvat, Josep A. Codina, M. Aurèlia Capamany i Feliu Formosa, interpretant obres claus del teatre català com ‘Ronda de mort a sinera’ i ‘Primera història d’Esther’, de Salvador Espriu, o ‘El retaule del flautista’, de Jordi Teixidor. En l’àmbit del cinema, destaquen les seves aparicions a films com ‘La ciutat cremada’ (1976), ‘Las largas vacaciones del 36’ (1976) i ‘Perros callejeros’ (1977).

Durant la presentació del llibre amics i coneguts de l’actor van llegir fragments d’algunes de les obres que Subatella va representar al teatre i, al final de l’acte, l’alcaldessa María Elena Pérez (PSC) va lliurar un ram de flors a la que va ser la seva companya sentimental durant els últims anys de la seva vida, Paquita Cuesta. “Si en Joanet estigués aquí estaria molt content perquè ell era molt humil, massa humil, i sempre necessitava que l’animessin”, va dir a laveu.cat. Pérez va felicitar la iniciativa de López “perquè aquest llibre permetrà divulgar la figura d’aquest montcadenc il·lustre, que ja figurava entre les personalitats del Museu, però era un desconegut per a molta gent”. El regidor de Cultura, Daniel Moly, va cloure l’acte destacant que “el llegat de Subatella continua viu com demostra l’existència de sis grups de teatre locals que contribueixen a dinamitzar l’activitat teatral al municipi”. Precisament membres de les sis companyies estrenaran el 18 de desembre al Kursaal la comèdia de Santiago Rusiñol, ‘Gente bien’, una de les obres que Subatella va representar al llarg de la seva prolífica carrera. Tant aquesta obra com l’homenatge a l’actor s’emmarquen en el cicle Montcada a Escena que promou la Regidoria de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament. El llibre, editat per l’Ajuntament, es pot adquirir per 3 euros a l’Auditori Municipal i a la Casa de la Vila, que també acull una exposició amb fotografies i cartells de l’època sobre la vida personal i professional de l’actor.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari