Joaquim Castellví serà nomenat Fill Adoptiu de Montcada i Reixac

L’Ajuntament reconeix així la seva contribució al foment de la sardana durant més de 30 anys des de l’Agrupació Sardanista de Terra Nostra

Joaquim Castellví serà nomenat Fill Adoptiu de Montcada i Reixac en reconeixement de la seva contribució al foment de la sardana com a soci fundador de l’Agrupació Sardanista de Terra Nostra, entitat que presideix des del 1988. El nomenament es farà oficial el pròxim diumenge, 5 de maig, en un Ple extraordinari que se celebrarà a la plaça del Poble de Terra Nostra (11 h).

Trajectòria

Castellví va néixer fa 89 anys en el si d’una família pagesa d’Argençola, un petit poble de l’Anoia, i va venir a Montcada als 10 anys per treballar com a jardiner a la masia de can Bonet, on els seus oncles feien de masovers. De jove, també va treballar com a masover a can Portusach, una torre d’estiueig de La Vallençana, i va fer de pagès a Can Rata. Amb l’objectiu de deixar la dura feina del camp, va decidir aprendre l’ofici de rellotger al taller que la família Portusach tenia a Barcelona. “Hi feia moltíssimes hores, però tenia traça i aprenia ràpidament”, explica Castellví, que durant mesos va anar amb bicicleta des de la Vallençana fins al passeig de Gràcia, amb més d’un ensurt a la carretera. Amb el temps, va arribar a treballar per a les prestigioses marques Unió Suïssa i Rolex fins a la seva jubilació. Fa 62 anys que està casat amb Pilar Nuez –també gran aficionada a les sardanes–, té tres fills i quatre nets.

Passió per les sardanes

La seva afició a les sardanes va néixer de forma primerenca al seu poble d’origen gràcies a una mestra, que va ensenyar als seus alumnes els passos bàsics d’aquesta dansa tradicional catalana. “Des d’aleshores sempre he tingut una relació especial amb la sardana, que representa el sentiment de pertinença a la meva terra”, diu Castellví, que ja d’adult va ser un dels primers socis de l’Agrupació Sardanista de Terra Nostra, constituïda l’any 1975. Després de jubilar-se com a rellotger, Castellví va dedicar bona part del seu temps a ensenyar sardanes a escoles, centres cívics i entitats de Montcada i Reixac, a més d’organitzar audicions i ballades.

Em fa molta il·lusió aquest nomenament, perquè penso que també servirà per donar a conèixer les sardanes i engrescar altres persones a formar part de l’entitat.

Joaquim Castellví

“Em fa molta il·lusió aquest nomenament, perquè penso que també servirà per donar a conèixer les sardanes i engrescar altres persones a formar part de la nostra entitat”, ha dit l’homenatjat en conèixer la notícia. La proposta de nomenar-lo Fill Adoptiu l’ha impulsat l’Associació de Veïns de Terra nostra i ha rebut ple suport d’amics, familiars i altres entitats. El montcadenc ja va ser homenatjat en dues ocasions: per part de l’AV de Terra Nostra el setembre de 2017 i per l’Aplec Sardanista de Montcada i Reixac el setembre de 2022.

L’alcalde, Bartolo Egea, i el regidor de Cultura i Patrimoni, Albert Carandell, es van reunir el 24 d’abril amb Joaquim Castellví i familiars per comunicar-li en persona el seu futur nomenament com a Fill Adoptiu

La Veu va entrevistar Joaquim Castellví el 2006 amb motiu de la seva tasca de divulgador de les sardanes.

El ple es podrà seguir en directe al canal YouTube de La Veu de Montcada i al web www.laveu.cat

Deixa un comentari